Amikor egy fertőzött kakas fejével fociznak a gyerekek, akkor kezd el terjedni a madárinfluenza

A vadállatok vírusait érdemes tanulmányozni, ha tudni akarjuk, milyen új betegségek fenyegethetik az embert, többek közt erről is beszélt az eheti Szertár podcastben Harrach Balázs virológus, az MTA-ATK Állatorvos-tudományi Intézetének kutatója.

A Zika-vírust például már az 1950-es években kimutatták afrikai majmokban, hosszú ideje létezhetett izolált módon, bezárva a saját közvetlen környezetébe. Ennek a vírusnak is az ember, például a modern légi közlekedés elterjedése segített elterjedni úgy, hogy most már az Egyesül Államok dél államaiban is megtalálták a nyomát.

Az időre-időre pánikot keltő madárinfluenzával például úgy fertőződtek meg gyerekek Ázsiában, hogy levágott, beteg kakasok fejével játszottak. Ahogy azt rugdosták a földön, és a porral keveredve belélegezték, úgy kapták el a betegséget. A madárinfluenza bizonyos fajtáji nagyon veszélyesek, a betegek akár fele is belehal, viszont szerencsére nehezen terjednek, tényleg csak ilyen extrém esetekben indul el a fertőzés.

07:30 Harrach Balázs virológus, az MTA-ATK Állatorvos-tudományi Intézetének kutatója a vendégünk.

09:18 Vírusokkal teli kádban úszunk? Mégis hány vírus vesz körül minket?

12:17 Honnan jönnek a vírusok? Mennyire gyakoriak a fajok közötti átugrások?

15:50 Hova tűnik a madárinfluenza egy-egy nagy pánik után?

18:33 A vírusrendszertan kihívásai. Az RNS és DNS vírusok evolúciója.

22:01 Minden állatnál ugyanolyan gyakoriak a vírusok?

24:12 A magyar virológia fejlődése. Mennyire tudunk lépést tartani a nyugat-európai laborokkal? Ész nélkül szekvenálunk vagy gondolkodunk is?

"Néha fogadjuk el, hogy a természet okosabb, mint mi vagyunk."

26:45 A víruskutatások biztonságáról és a technikák fejlődéséről. A molekuláris biológia küzdelme a klasszikus szemlélettel szemben.

29:55 A Zika-vírus példája. Hogy lehet jósolni, hogy milyen vírusok fenyegetnek minket?

32:44 Vírusok a gyógyászatban.

36:50 Mik a trendek a víruskutatásban?

40:45 Az örök kérdés: élnek-e a vírusok? A vírusok szerepe az ökoszisztémában.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.