Bojko Boriszov pártja nyert Bulgáriában az exit pollok szerint

Az eddig kormányzó jobbközép Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) párt vezet a szavazatok 32,2- 32,8 százalékával a vasárnapi előrehozott parlamenti választásokon az exit poll felmérések szerint.

A GERB mögött az ellenzéki Bulgáriai Szocialista Párt (BSZP) végzett a második helyen a szavazatok 28-28,4 százalékával az Alpha Research és a Gallup International Balkan közvélemény-kutató intézetek által elvégzett exit poll szerint.

Bojko Boriszov- Fotó: AFP/Dimitar Dilkoff

Az Egyesült Hazafiak nevű nacionalista pártszövetség a szavazatok 8,8 százalékát kapta. A parlamentbe juthat a török kisebbség pártja, a Mozgalom a Jogokért és a Szabadságért (DPSz), az Akarat (Volja) és a Reformblokk is.

A választást Bojko Boriszov, a  (GERB) miniszterelnöke kényszerítette ki novemberi lemondásával, miután az általa támogatott jelölt a tavaly őszi elnökválasztáson alulmaradt az ellenzéki szocialisták által támogatott, oroszbarát Rumen Radevvel szemben. 2013 óta harmadszor kellett parlamenti választásokat kiírni. 2017. január 27. óta ügyvivő kormány van hivatalban Ognyan Gerdzsikov vezetésével.

A GERB egyébként 2006-os alapítása óta minden egyes parlamenti választást megnyert. 2009-ben, 2013-ban, 2014-ben és most, 2017-ben is sikerült megszereznie a legtöbb mandátumot. (2013-ban ennek ellenére sem tudott kormányt alakítani.) (Reuters/MTI)