Letartóztatnák a leváltott dél-koreai elnököt

külföld
2017 március 27., 03:15
comments 13

Letartóztatási parancsot kértek a dél-koreai ügyészek az ország megbuktatott elnöke, Pak Gunhje ellen. Pakot az ellene felhozott korrupciós vádak miatt váltották le márciusban, de az ügyészség most hatalmával való visszaélés és államtitoksértés miatt is vádat emelhet ellene.

Pak a gyanú szerint rendszeresen adott át titkos munkaanyagokat közeli bizalmasának, Csoj Szunszilnek, illetve nyomást gyakorolt több családi tulajdonban levő nagyvállalatra, például a Samsungra, hogy dollármilliókkal támogassák Csoj alapítványait. Az ügyben a Samsung alelnökét és tényleges vezetőjét, J. Y. Lee-t is letartóztatták már.

Pakot a múlt héten 14 órán át hallgatták ki az ügyészek, ezután indítványozták a letartóztatását. Pak határozottan tagadja a vádakat, két hete, lemondatása után kiadott utolsó hivatalos közleménye szerint "az igazság végső soron biztosan ki fog derülni".

Pak mellett kormánya több tagja is gyanúba keveredett, kulturális miniszterét már le is tartóztatták, amiért feketelistát készített azokról a koreai művészekről, akik bírálták a kormányt.

Ha a bíróság Pak letartóztatásáról dönt, az elnök hívei biztosan erőszakos tűntetésekbe kezdhetnek. Március elején, amikor az ország alkotmánybíróság Pak elmozdításáról döntött, hívei napokig zavarogtak, az összecsapásokban hárman életüket vesztették. (Via Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.