Letartóztatnák a leváltott dél-koreai elnököt

2017 március 27., hétfő 3:15
13

Letartóztatási parancsot kértek a dél-koreai ügyészek az ország megbuktatott elnöke, Pak Gunhje ellen. Pakot az ellene felhozott korrupciós vádak miatt váltották le márciusban, de az ügyészség most hatalmával való visszaélés és államtitoksértés miatt is vádat emelhet ellene.

Pak a gyanú szerint rendszeresen adott át titkos munkaanyagokat közeli bizalmasának, Csoj Szunszilnek, illetve nyomást gyakorolt több családi tulajdonban levő nagyvállalatra, például a Samsungra, hogy dollármilliókkal támogassák Csoj alapítványait. Az ügyben a Samsung alelnökét és tényleges vezetőjét, J. Y. Lee-t is letartóztatták már.

Pakot a múlt héten 14 órán át hallgatták ki az ügyészek, ezután indítványozták a letartóztatását. Pak határozottan tagadja a vádakat, két hete, lemondatása után kiadott utolsó hivatalos közleménye szerint "az igazság végső soron biztosan ki fog derülni".

Pak mellett kormánya több tagja is gyanúba keveredett, kulturális miniszterét már le is tartóztatták, amiért feketelistát készített azokról a koreai művészekről, akik bírálták a kormányt.

Ha a bíróság Pak letartóztatásáról dönt, az elnök hívei biztosan erőszakos tűntetésekbe kezdhetnek. Március elején, amikor az ország alkotmánybíróság Pak elmozdításáról döntött, hívei napokig zavarogtak, az összecsapásokban hárman életüket vesztették. (Via Financial Times)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt