Szijjártó: Új dimenzióba lép az együttműködés a Fülöp-szigetekkel

2017 március 27., hétfő 9:15

A Fülöp-szigeteki-magyar együttműködés egy új dimenzióba lép a manilai magyar nagykövetség újbóli megnyitásával és több megállapodás megkötésével – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek telefonon, a Fülöpi-szigeteki látogatásának első napján. Szijjártót a magát Hitlerhez hasonlító Rodrigo Duterte, a diktatúra kiépítésében reménykedő többszörös gyilkos elnök fogadta.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter volt az első az EU-s külügyminiszterek közül, akit a tavaly nyáron hivatalba lépett elnök fogadott, előtte csak az ausztrál, a japán és a norvég külügyminisztert fogadta.

A gazdasági együttműködés a Fülöp-szigetekkel nagyon komoly előnyökkel jár Magyarországnak, a magyar külgazdasági stratégiában kitüntetett helyet foglal el a délkelet-ázsiai ország, mert gazdasági növekedése 6,8 százalékos, az egyik legnagyobb Ázsiában, több mint 100 millió lakosa van, és jelentőségét növeli, hogy az idén soros elnöke a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) – mondta Szijjártó.

Szijjártó Péter bejelentette: „Miután személyes jelenlét nélkül a világnak ezen a részén sikert lehetetlen elérni, ezért Magyarország kedden újra megnyitja 1995-ben bezárt nagykövetségét.”

Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki államfő (balról a 2.) és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter találkozója Davaóban 2017. március 27-én. Balról Enrique Manalo Fülöp-szigeteki külügyminiszter, jobbról Delfin N. Lorenzana védelmi miniszter látható. (Fotó: KKM / MTI) Fotó: KKM / MTI

Ezenkívül aláírják a magyar Külügyi és Külgazdasági Intézet és Fülöp-szigeteki társintézete közötti, valamint a kereskedelmi kamarák közötti megállapodásokat, és Magyarország nyit az Eximbanknál egy 510 millió euró értékű hitelkeretet magyar vállalkozások Fülöp-szigeteki jelenlétének támogatására.

Annak érdekében, hogy a magyar vállalatok még könnyebben léphessenek be a Fülöp-szigeteki piacra, a budapesti kormány szorgalmazza az EU és a Fülöp-szigetek közötti szabadkereskedelmi megállapodás mielőbbi megkötését, eddig erről két tárgyalási forduló zajlott le.

A Fülöp-szigeteki magyar export az elmúlt két évben 25 százalékkal nőtt, és Szijjártó Péter beszámolója szerint hétfőn kijelölték azokat a területeket, ahol a magyar vállalatok újabb lehetőségeket kaphatnak. Először is megindulhat a magyar hústermékek kivitele, ugyanis a végső fázisba ért négy nagy magyar húsfeldolgozó üzem Fülöp-szigeteki minősítése, és hamarosan megkapják az exportengedélyeket. Továbbá a Fülöp-szigetek azt tervezi, hogy a következő öt évben teljesen gépesíti a mezőgazdaságát, ehhez pedig magyar technológiát is szeretne igénybe venni. Ezenkívül miután a Fülöp-szigeteken minden évben van legalább tíz, vízzel kapcsolatos természeti katasztrófa, sokszor történik vízszennyezés, és a szennyvízcsatorna-hálózat a lakosság negyedéhez még nem jutott el, ezért a magyar vízgazdálkodási megoldások, a vízrendszerek üzemeltetésére vonatkozó magyar tudás és tapasztalat iránt nagy az érdeklődés.

Beszámolt arról, hogy hétfőn aláírták az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Fülöp-szigeteki Kulturális és Művészeti Bizottság között a 2017-2019-es időszakra vonatkozó kulturális együttműködési megállapodást is, és megjegyezte, hogy évente 35 Fülöp-szigeteki hallgató kap ösztöndíjat valamelyik magyar felsőoktatási intézményben.

Egyetértés van a két ország között a terrorizmus elleni küzdelem fontosságában – mondta Szijjártó Péter. A Fülöp-szigeteknek komoly gondot okoz folyamatos rombolásával az Abu Sayyaf muzulmán lázadószervezet, ami hűséget esküdött az Iszlám Államnak. Miután Magyarország is részese a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelemnek, és kezdettől fogva tagja az ISIS elleni globális koalíciónak, a két ország között ezen a téren is szoros az együttműködés – mondta a miniszter.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Enrique Manalo Fülöp-szigeteki külügyminiszter a Külügyi és Külgazdasági Intézet és a Fülöp-szigeteki Foreign Service Institute közti együttműködési szándéknyilatkozat aláírása után Davaóban (Fotó: KKM / MTI) Fotó: KKM

A magyar diplomácia vezetője hétfőn Enrique Manalo külügy- és Delfin Lorenzana védelmi miniszterrel találkozott, és udvariassági látogatáson fogadta őt Rodrigo Duterte államfő. A találkozó az államfővel késett az eredeti programhoz képest, mert Szijjártó Péter előtt Rodrigo Duterte az amerikai nagykövetet fogadta.