Vádat emeltek az önszerveződő határvadászok ellen

bűnügy
2017 március 27., 08:34
comments 83

Közbiztonsági tevékenység jogellenes szervezése miatt emelt vádat Vass István Mátyás és társai ellen a Csongrád Megyei Főügyészség. A határozatuk alapján Vass 2015. július 22-én Ferrum István felhasználói profillal hozta létre a "Hunyadi Önkéntes Határvadász Egység" nevű facebookos eseményt, ahol olyanok jelentkezését várta,

"akik a szerb határ menti településekről kutyás, lovas felderítő és járőrszolgálatot, valamint ezen szamélyek ellátását vállalják".

Emellett még

"harcosokat"

is keresett, akik "megerősített, gyors-reagálású [sic!] egységekben vállalják a betolakodók feltartóztatását, és határon túlra kényszerítését".

Az esemény oldalán szervezőként volt bejegyezve Sipos Gyula, a leírásban pedig a "szegedi bázis" parancsnokaként Szegedi Attila.

A dologból végül semmi sem lett, a 2015. augusztus 2-án reggel 8-ra meghirdetett gyülekezőre nem jött el senki. Ez azonban nem szegte Vass kedvét, aki ezután újabb eseményt jegyzett be, ezúttal "Hunyadi Önkéntes Készenléti Határvadász Zászlóalj" néven, ahol azt írta, hogy "a hatóságok képtelenek a migráns helyzetet elvárható módon kezelni".

Az ügyben eredetileg a Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség indított eljárást, de december 28-án a Sipos és Szegedi elleni nyomozást bűncselekmény hiányában megszüntette. A Vass elleni eljárást 2017. február 16-án azért szüntették meg, mert a nyomozás adatai alapján nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése. Ez utóbbi határozatot hivatalból vizsgálta felül a megyei főügyészség, amely határozatában hatályon kívül helyezte a Vass és Sipos elleni nyomozásokat megszüntető határozatokat. A két gyanúsított ügyében vádemelésre utasították a járási nyomozóügyészséget, a nyomozást pedig áthelyezték a két gyanúsított lakhelye szerint illetékes Dunakeszi Ügyészségre.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.