Elhurcolták Lukács György szobrát a XIII. kerületből

POLITIKA
2017 március 28., 15:31
comments 299

Ma reggel elszállították a XIII. kerületi Szent István parkból Lukács György szobrát. A fővárosi közgyűlés jobbikos javaslatra döntött úgy az év elején, hogy elbontják a marxista filozófus szobrát, és egy Szent István szobrot állítanak fel helyette a Szent István parkban. 

link Forrás

A Népszava szerint a szobrász, Varga Imre kertjébe kerül a szobor.

Lukácsra egyébként is rájár a rúd, egykori Belgrád rakparti lakásán tartott Lukács Archívumot egy korábbi döntés szerint két különböző helyre költöztetik.

Lukács György elég ellentmondásos személyiség volt, főleg a Tanácsköztársaságban játszott szerepe miatt – amikor népbiztosként emberek agyonlövetését is elrendelte –, közben viszont valószínűleg ő a külföldön legtöbbet hivatkozott magyar filozófus. Például Thomas Mann a Varázshegyben részben róla mintázta Naphta alakját. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.