Magának árt a kormány a CEU ellehetetlenítésével – mondja az egyetem rektora

Kedd este, majd egy évnyi folyamatos sorosozás után a magyar kormány egy olyan törvényjavaslatot terjesztett a parlament elé, amivel ellehetetlenítenék a Soros György által alapított – és a nemzetközi felsőoktatási rangsorokban a Magyarországon működő egyetemek közül rendre a legjobban teljesítő – Közép-Európai Egyetem, azaz a CEU budapesti működését.

A történtekről a hvg.hu-nak adott interjút az egyetem rektora, Michael Ignatieff. Azt mondta, nem érti a kormány lépését, és szerinte a magyar vezetők ezzel az egésszel leginkább maguknak ártanak, hiszen kockáztatják a magyar-amerikai és a magyar-német viszony romlását is, és lehetnek a dologból diplomáciai összeütközések a CEU bármelyik partnerországával. Ignatieff szerint már az is furcsa egy demokráciában, hogy őket, mint érintetteket nem hívta egyeztetni senki, és csak pletykákból értesülhettek róla, hogy a magyar kormány egy, a CEU-t ellehetetlenítő törvényt tervez.

„Mélyen hiszek abban, hogy ez egy önromboló lépés. Árt Magyarország nemzetközi kapcsolatainak, és árt a magyar akadémiai életnek. Teljesen irracionális intézkedés, és ezért az indokát sem fogom keresni.”

A rektor azt mondta, minden erejükkel meg fogják védeni az egyetem érdekeit, de hajlandóak egyeztetni a kormánnyal. Ennek azonban az a feltétele, hogy a törvénytervezetet vonják vissza. Ha pedig a jogszabály-módosítást elfogadják, a CEU tovább fog harcolni, és minden törvényes eszközt fel fog használni, ami a rendelkezésére áll.

Az egyetem már Washingtonnal és Brüsszellel is kapcsolatba lépett, és az amerikai kormány meg a nagykövetség már el is ítélte a kormány tervezetét. Ignatieff azonban azt mondta, a harcot Budapesten kell megvívni, nem Brüsszelben és nem Washingtonban. (hvg.hu)