May a kilépés után is együtt védi majd a liberális demokráciát Brüsszellel

eu
2017 március 29., 12:36
comments 87

Theresa May brit miniszterelnök írt egy levelet Donald Tusknak, az Európai Tanács elnökének arról, hogyan képzeli el Nagy-Britannia kiválását az EU-ból. A levél alapján minél simábban, úgy, hogy az embereket ne érje megrázkódtatás. Azt szeretné, ha London nagyon szoros szövetségese maradna Brüsszelnek.

A levél eleje is erről a szövetségről szól:

"Tavaly június 23-án az Egyesütl Királyság népe az Európai Unióból való kilépésre szavazott. Ahogy ezt korábban is mondtam, a döntés nem az európai barátainkkal közösen vallott értékek elutasításáról szól. Nem is arról, hogy kárt akarnánk okozni az Európai Uniónak, vagy bármely maradó tagállamnak. Éppen ellenkezőleg, hiszen az Egyesült Királyság azt akarja, hogy az Európai Unió sikeres és virágzó legyen. A népszavazás inkább arról döntött szerintünk, hogy visszaállítsuk nemzeti önrendelkezésünket. Elhagyjuk az Európai Uniót, de nem hagyjuk el Európát – továbbra is elkötelezett partnere és szövetségese akarunk maradni a barátainknak az egész kontinensen."

Theresa May brit miniszterelnök elindul otthonról március 29-én, hogy hivatalosan is beadja a kilépési papírokat az EU-nak. Fotó: AFP / Ben Stansall.
photo_camera Theresa May brit miniszterelnök elindul otthonról március 29-én, hogy hivatalosan is beadja a kilépési papírokat az EU-nak. Fotó: AFP / Ben Stansall.

Ezután azt ígéri, hogy a brit parlament a kilépési tárgyalások idején folyamatosan törvényeket fog hozni, amelyek a megszűnő EU-s jog helyébe lépnek majd, de ezek a kilépés pillanatától lesznek csak hatályosak. Lesz egy csomó olyan törvény, ami érvényben marad, csak EU-s jog helyett a brit jogrendszer része lesz. Még azt is ki kell találniuk, hogy a most brüsszeli hatáskörbe tartozó jogokat hogyan osszák fel a királyság, és annak részei (Skócia, Anglia, Wales és Észak-Írország) között. 

Azt is megígéri, hogy a kilépés a pillanatáig minden, a tagságból eredő kötelezettséget teljesítenek, amiből az is következik, hogy két évig még biztosan fizetik a tagdíjat, hiszen az EU-s szabályok szerint a kilépési eljárásnak most szerdától számolva legalább két évig kell még tartania.

Elsőnek új szabadpiaci megállapodást akar

Theresa May ezután hét pontban foglalja össze, hogy szerinte mire kell figyelni a tárgyalásokon. Először arról ír, hogy megértette, hogy a britek nem válogathatnak az EU 4 szabadsága (emberek, tőke, termékek és szolgáltatások szabad mozgása) között, így elfogadja, hogy nem maradhatnak a közös piac tagjai sem.

Nagyon fontosnak tartja, hogy minél hamarabb megállapodás szülessen az EU területén élő brit, és a brit területen élő EU-s állampolgárok sorsáról. „Mindig a polgáraink az elsők” - írja, de hogy pontosan milyen megállapodást szeretne, az ebből nem derül ki. 

A korábbi nyilatkozatok alapján a közös piacban pont azért nem maradhatnak, mert az emberek szabad mozgását nem akarták biztosítani, tehát itt várható valamilyen változás az egymás országaiban élő polgárok jogállásában. Később May arra utal a levélben, hogy azt szeretné, ha az embereket minél kevésbé ráznák meg a változások. 

Tim Barrow nagykövet (balra) átadja a brit kilépést kérvényező levelet Donald Tusknak, az Európai Tanács elnökének. Fotó: AFP / Yves Herman
photo_camera Tim Barrow nagykövet (balra) átadja a brit kilépést kérvényező levelet Donald Tusknak, az Európai Tanács elnökének. Fotó: AFP / Yves Herman

Gazdasági és biztonsági együttműködést is akar kötni az EU-val, vagyis a kilépés feltételei mellett egy új brit-EU megállapodásról is tárgyalni akar, párhuzamosan.

Minél simább válást akar, puha átmenetekkel, hogy minél kisebb megrázkódtatást okozzon a kilépés a befektetőknek, a vállalkozóknak és az összes állampolgárnak, akár britek, akár EU-sok, akár harmadik országbelieknek. Ez arra utal, hogy nem akarja egyik pillanatról a másikra kiutasítani például a magyarokat. 

Azt szeretné, ha az ír – brit határon (ez az Egyesült Királyság egyetlen szárazföldi határa) nem lenne szigorú ellenőrzés a kilépés után sem. Az észak-ír béke fenntartásának elsődleges szempontnak kell lennie, emlékeztet.

Azt javasolja, hogy a tárgyalások egy szabadpiaci megállapodással kezdődjenek, különös tekintettel a pénzügyi intézményekre, és azokra a cégekre, amelyek egyszerre több országban gyártják termékeiket. Vagyis ebben a pontban May kicsit érvényteleníti az első pontban írottakat: úgy akar kilépni a közös piacból, hogy közben azzal kezdené, hogy egy új szerződést kötne róla. A bankok kiemelése sem véletlen, hiszen a brit kilépés leginkább a londoni központtal működő bankoknak és biztosítóknak okozhat nagyon komoly gondokat.

Az utolsó pont arról szól, hogy a közös értékek mellett továbbra is együtt kell kiállni. Azt javasolja, hogy az EU és Nagy-Britannia együtt védjék az európai liberális demokráciát. Azt akarja, hogy Európa olyan erős legyen, hogy képes legyen a világ vezető hatalmaként fellépni.

A teljes levél a BBC-n olvasható.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.