Rogán polgármesterként üzletelt velük, a feleségének most a partnerüknél van irodája

direkt36
2017 március 29., 07:06

Egy elegáns partira volt hivatalos Rogán Antal és felesége 2012 szeptemberében. A politikus sportos zakót és kigombolt nyakú inget viselt, Rogán Cecília pedig egy gyöngysorral díszített csíkos kardigánt vett fel, amelynek fekete-fehér színeihez passzolt a cipője és a táskája is. A Váci utcai Estilo hotel megnyitójára mentek, amelynek az a két jordán származású üzletember, Sameer Hamdan és Zuhair Awad a tulajdonosa, akik az elmúlt évtizedben az V. kerület egyik legnagyobb hotelbefektetőivé nőtték ki magukat. 

Rogán a kerület polgármestereként került velük szoros kapcsolatba: eladta nekik a kerület egyik értékes ingatlanát, részt vett több rendezvényükön, és a két üzletember nyilvánosan is elbüszkélkedett azzal, milyen nyitott volt a politikus a kapcsolatépítésre. Ez a viszony a nyilvánosság előtt megmaradt a hivatalosság szintjén, a háttérben azonban tettenérhető egy személyesebb jellegű, bár áttételes kapcsolódási pont is közöttük.  A politikus feleségének, Rogán Cecíliának a cége ugyanis épp egy olyan ingatlanban működik, amely Sameer Hamdan és Zuhair Awad egyik üzlettársának tulajdona. 

A Nakama&Partners nevű cég - amelyet Rogán Cecília közeli barátjával, Sarka Katával közösen alapított – tavaly októberben költözött egy naphegyi irodaházba, amelynek tulajdonosa, Váradi Ernő több mint tíz éve üzletel Sameer Hamdannal és Zuhair Awaddal, és jelenleg is közösen birtokolnak két ingatlanos vállalkozást. 

Sarka szerint véletlen összefüggésről van szó, mert nem is ismerik a tulajdonosi kört, amelytől a helyiséget bérelik. „Sok irodát megnéztünk, és Cilinek és nekem is ez tetszett a legjobban” – közölte, hozzátéve, hogy az ingatlant piaci áron bérelik. A pontos összegre vonatkozó kérdésünkre azonban nem válaszolt, az épületet a cégén keresztül birtokló Váradi Ernő pedig nem akart nyilatkozni a cikkhez.

A Direkt36 nonprofit szervezet. Ha fontosnak tartod a tényfeltáró újságírást, támogasd a munkánkat!

Rogán Antal a minisztériumi sajtóirodáján keresztül csak annyit üzent, hogy a megkeresésünknek „Rogán Antal miniszter úr közéleti tevékenységéhez nincs köze”. A két jordán származású üzletember nevében pedig a cégük igazgatója azt mondta, hogy nem tudják, mi történik a Derék utcában, az irodaépülethez ugyanis nincsen közük.

Rózsaszín szalagfüggöny mögött

A Nakama&Partnerst fele-fele arányban tulajdonolja Rogán Cecília és Sarka Kata (Hajdú Péter tévés műsorvezető válófélben lévő felesége többek között szépségverseny-szervezéssel foglalkozik). A cégnyilvántartás szerint a cég fő tevékenysége reklámügynöki tevékenység, Sarka pedig tavaly áprilisban azt nyilatkozta az Indexnek, hogy sztárok Facebook- és Instagram-felületeit értékesítik különböző vállalatoknak – partnereik mind magáncégek, és „rengeteg” van már belőlük.

Ebben az épületben van Rogán Cecília cégének irodája. Fotó: Wirth Zsuzsanna
photo_camera Ebben az épületben van Rogán Cecília cégének irodája. Fotó: Wirth Zsuzsanna

A Nakama&Partners tavaly októberben Törökbálintról tette át a székhelyét az elegáns környékre, a Naphegy tetejétől egy saroknyira, egy szépen felújított irodaházba. A cég neve ott szerepel a biztonsági kapu melletti táblán is: eszerint a földszinti stúdiót foglalja el, a többi itt székelő cég (összesen 38 név szerepel a kapu melletti táblán) az első és második emeleten kapott helyet. Az iroda ablakában halványrózsaszín szalagfüggöny lóg és külön külső bejárata van.

A földszint alapterülete a tulajdoni lapja szerint 87 négyzetméter, de az nem derül ki belőle, hogy ebből ténylegesen mekkora az irodahelyiségként vagy stúdióként használt rész. Sarka Kata a Direkt36-nak azt mondta, piaci áron bérelik az ingatlant a tulajdonostól. Az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője, Balogh László szerint a környékbeli kisebb irodák bérleti díja négyzetméterenként 3000-4000 forint, ami 87 négyzetméterrel számolva 260-340 ezer forint havonta. Sarka Katától megkérdeztük, hogy mekkora az iroda alapterülete és mennyiért bérelik, de erre a kérdésre nem válaszolt.

Üzletember a Playboy listájáról

A Nakama&Partners irodája a Derék utca 2. alatt álló épületben van. Ez 1999 óta az EMBA Kft.-é, amelyet egy Váradi Ernő nevű, dubaji lakcímű üzletember birtokol részben személyesen, részben egy hozzá köthető cégen keresztül.

Az ötvenes éveiben járó üzletembernek több évtizedes vállalkozói múltja van, több iparágban is vezetett és birtokolt nagyvállalatokat, és ma is tucatnyi cég tartozik az érdekeltségébe. 2000-ben a Playboy magazin még fel is vette a száz leggazdagabb magyart felsoroló listájára (akkor a Playboy a nagy gazdasági lapok mellett megpróbálkozott egy saját gazdaglista elkészítésével).

Váradi üzleti kapcsolata Hamdan Sameerral és Zuhair Awaddal 2006-ban kezdődött, amikor társak lettek az azóta megszűnt Anna 2006 Zrt.-ben. Ez a társaság és néhány más hozzá kapcsolódó cég birtokolt a II. kerületi Hárshegyi úton két nagy régi szállodát, a Rege Hotelt és a Hotel Európát. Ezektől a hotelektől végül kénytelenek voltak megválni a cégek üzleti problémái miatt, de a három üzletember között megmaradt a kapcsolat. Két, V. kerületi ingatlanokkal foglalkozó cégben – a Váci 22 Invest Ingatlanfejlesztő Kft.-ben és a Váci Invest Ingatlanhasznosító Kft.-ben – jelenleg is tulajdonostársak mindhárman.

A cégek két V. kerületi ingatlant birtokló projektvállalkozásokként működnek (az egyik a Váci utca 22. alatt működő Mellow Mood-hotel, a másik pedig egy Vörösmarty téri épület), mondta a Direkt36-nak Blandl Judit, a Mellow Mood Group igazgatója. Hozzátette, hogy egyik épület sem önkormányzati ingatlan, és nem is az V. kerületi önkormányzattól vásárolták annak idején. Szerinte az V. kerületben működő öt hoteljük megnyitásában a kerületi önkormányzat támogatása nem játszott szerepet.

Hogy jön a képbe Rogán Antal?

Hamdan Sameer és Zuhair Awad harminc éve élnek Magyarországon, az állampolgárságot 2013-ban kapták meg – az életükről sokszor meséltek már nyilvánosan, legutóbb például januárban a Forbes magazinnak. Ifjúsági szállások üzemeltetésével, textilkereskedelemmel, pénzváltással kezdték, ma tizenkét szállodájuk van Budapesten, köztük luxuskategóriások és menő butikhotelek is. A szállodák közül hat az V. kerületben fekszik, öt – a Cosmo City, a Promenade City, a La Prima Fashion, az Estilo Fashion, a Buddha Bar Klotild Palace – már működik, a hatodik pedig a Párizsi Udvarban fog megnyílni.

Ez utóbbit a magyar kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá minősítette, az állami Eximbank pedig közel hétmilliárdos hitellel támogatott meg (a szerződést a bank vezérhelyetteseként Puskás András írta alá, aki Rogán idejében volt az V. kerület alpolgármestere). Az épületet a Mellow Mood Group projektcége vásárolta meg 2014 májusában az V. kerületi önkormányzattól 2,1 milliárd forintért. A kerületet akkor még Rogán Antal vezette, az önkormányzat zárt ülésen döntött az épület eladásáról. Rogán már korábban is kapcsolatba került a befektetőkkel: 2012 szeptemberében nem csak az ötcsillagos Buddha Bar megnyitó buliján mondott beszédet, hanem két héttel később a négycsillagos Estilo megnyitóján is elvállalta a védnökséget, és itt is tartott köszöntőt. 

A két jordán üzletember a Forbesnak azt mondta, hogy V. kerületi terjeszkedésük érdekében igyekeztek jó kapcsolatot kiépíteni az önkormányzattal is, és állításuk szerint a polgármesteri széket 2006-ban elnyerő Rogán Antal volt az első kerületi vezető, aki hajlandó volt találkozni velük.

„Rogán előtt is nagyon sokat dolgoztunk az ötödik kerületben, de hiába próbálkoztunk, hogy jó kapcsolatokat építsünk ki. Rogánnak egyszer küldtünk egy emailt, hamar jött a válasz. Leírtuk, hogy a kerületi problémákat szeretnénk átbeszélni, és a terveinkről tájékoztatni. Akkor vettük meg a Váci utca 83-at, oda építettünk egy négycsillagos hotelt, az Estilót. Kifejezetten örült, hogy végre valaki megvette azt a lerobbant ingatlant, ami csak egy homlokzat volt, ahová hajléktalanok jártak be, csak a probléma volt vele.” A hotel 2012-es megnyitóján a szálloda Facebook-oldalán fellelhető fényképek szerint Rogán Antal ott volt, ahogy a felesége, Cecília is. A Buddha Bar megnyitójára is elment a házaspár.

Blandl Judit szerint nincs összefüggés a Nakama&Partners székhelyválasztása és a Rogán Antal korábbi kerületében történt beruházásaik között. „Nem is tudjuk, mi történik az említett irodával” – mondta. Az pedig, hogy Rogán polgármesterként több hoteljük megnyitó partiján is részt vett, szerinte természetes, hiszen a polgármestereknek mindig küldenek meghívót.

A két arab üzletember azt mondta a Forbes-nak, hogy a Párizsi Udvar felújítására azért ők kaptak lehetőséget, mert a Buddha Bar után róluk elhitték, hogy meg is csinálják. A hétmilliárdos eximbankos hitelhez pedig szerintük nem volt köze Puskás korábbi alpolgármesternek, mert egy nagy testület döntött a hitelről, és számtalan feltételnek kellett megfelelniük hozzá. Bár az tény, hogy Puskást jól ismerik: „Ha Rogánnal, mondjuk, évente egyszer találkoztunk, az alpolgármesterrel sokkal többször. Ő volt az operatív ember, neki mondtuk el, hol tartunk, mit építünk, a napi dolgokat. Az, hogy utána az Eximbankba került, és mi az Eximbanktól kaptunk hitelt… az tényleg véletlen.”

„Nagyon sok celebbel állunk kapcsolatban, ez egy szórakozóhely is a városban. És kicsi ez a Budapest. Mindenkit ismerünk, itt élünk, rendezvényekre járunk, adunk, veszünk” - mondták a Forbes-nak. Azt is mondták, hogy 2010 előtt is sikeresek voltak, és a politika nem érdekli őket, mert „üzletemberek vagyunk, üzletelünk mindenkivel”.

A cégnyilvántartási adatokhoz az Opten és a Céginfó szolgáltatásait használtuk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.