Vilnius polgármestere máris megpróbálta elcsábítani a CEU-t Budapestről

oktatás
2017 március 29., 12:43
comments 112

A CEU nem csak Magyarország, de az egész közép-kelet-európai régió egyik legjobb egyeteme, így annyira nem is meglepő, hogy fél napot se kellett várni a kormányzati támadás után arra, hogy egy másik főváros máris bejelentkezzen érte. 

A litván főváros, Vilnius polgármestere, Remigijus Šimašius szerdán levelet írt a CEU rektorának, Michael Ignatieffnek, amit aztán a Facebook-oldalán is közzétett. A polgármester levelében arról ír, hogy sajnálattal értesült róla, hogy a magyar kormány beleavatkozna a magyar akadémiai autonómiába. Šimašius személyesen is érintett, mint írja, korábban maga is a CEU hallgatója volt, így pontosan tudja, milyen jelentős szerepet tölt be ez az egyetem a magyar és az európai akadémiai életben. 

link Forrás

Majd áttér a lényegre: tekintve a jelenlegi feszült helyzetet, azt javasolja, hogy a CEU vezetősége gondolkodjon el azon, hogy az egyetemet Vilniusba költöztetik. Mint írja, a városban eleven nemzetközi közösség van jelen, nyitott és barátságos szabályozói légkör fogadná az egyetemet, ahol a tehetségek és az infrastuktúra is jelen vannak ahhoz, hogy az egyetem gyorsan megvesse a lábát és hamar növekedni kezdhessen. 

A polgármester biztos benne, hogy Vilniusban élő sokféle nemzetiségű és kulturális háttérből érkező ember között a CEU remekül tudna működni, és képesek lennének Európa fiataljai között a barátságot és az együttműködést erősíteni. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.