Vilnius polgármestere máris megpróbálta elcsábítani a CEU-t Budapestről

2017 március 29., szerda 12:43
112

A CEU nem csak Magyarország, de az egész közép-kelet-európai régió egyik legjobb egyeteme, így annyira nem is meglepő, hogy fél napot se kellett várni a kormányzati támadás után arra, hogy egy másik főváros máris bejelentkezzen érte. 

A litván főváros, Vilnius polgármestere, Remigijus Šimašius szerdán levelet írt a CEU rektorának, Michael Ignatieffnek, amit aztán a Facebook-oldalán is közzétett. A polgármester levelében arról ír, hogy sajnálattal értesült róla, hogy a magyar kormány beleavatkozna a magyar akadémiai autonómiába. Šimašius személyesen is érintett, mint írja, korábban maga is a CEU hallgatója volt, így pontosan tudja, milyen jelentős szerepet tölt be ez az egyetem a magyar és az európai akadémiai életben. 

Majd áttér a lényegre: tekintve a jelenlegi feszült helyzetet, azt javasolja, hogy a CEU vezetősége gondolkodjon el azon, hogy az egyetemet Vilniusba költöztetik. Mint írja, a városban eleven nemzetközi közösség van jelen, nyitott és barátságos szabályozói légkör fogadná az egyetemet, ahol a tehetségek és az infrastuktúra is jelen vannak ahhoz, hogy az egyetem gyorsan megvesse a lábát és hamar növekedni kezdhessen. 

A polgármester biztos benne, hogy Vilniusban élő sokféle nemzetiségű és kulturális háttérből érkező ember között a CEU remekül tudna működni, és képesek lennének Európa fiataljai között a barátságot és az együttműködést erősíteni. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt