Ivanka Trump elnöki tanácsadó lesz

külföld
2017 március 30., 04:52
Donald Trump és lánya, Ivanka útban a Dover légitámaszpontra, ahol a kommandósakcióban elesett William Ryan Owens holttestét várták.
photo_camera Donald Trump és lánya, Ivanka útban a Dover légitámaszpontra, ahol a kommandósakcióban elesett William Ryan Owens holttestét várták. Fotó: Mark Wilson/Getty Images

Megerősítették a CNN kérdésére, hogy Donald Trump elnök lánya, Ivanka Trump a továbbiakban hivatalosan is a kormány alkalmazottja lesz, és hivatalt is kap a Fehér Házban. Ivanka Trump formálisan apja tanácsadója lesz majd, de fizetést nem vesz fel, csak társadalmi munkában segíti a kormányzást. 

Utóbbi információt már maga az elnök idősebbik lánya osztotta meg a közvéleménnyel egy közleményben. 

A bejelentés nem volt előzmények nélküli, régóta hallani lehetett arról, hogy formálissá válik Ivanka Trump kormányzati szerepe. Férje, Jared Kushner eddig is apja kabinetjében, tanácsadóként dolgozott.  

Ivanka Trump azt írta, és a kormányzati visszhang is ehhez volt hasonlatos, hogy így tartja etikusnak és egyenesnek szerepvállalását. Nem mindenki ért ezzel maradéktalanul egyet. Norm Eisen és Fred Wertheimer jogászok múlt héten levélben jelezték a hivatalnál aggodalmukat, és könnyen lehet, hogy Ivanka ezekre reagált a közleménnyel. Hivatalosan ugyanis a nepotizmus elleni 1967-es törvény értelmében a Fehér Ház nem "adhat fizetést" az elnök családtagjának, de társadalmi pozícióról nem esik benne szó, így nincs feltétlenül jogi akadálya a kinevezésnek.  

Justin Trudeau és Ivanka Trump Washingtonban február 13-án. Fotó: AFP PHOTO / SAUL LOEB
photo_camera Justin Trudeau és Ivanka Trump Washingtonban február 13-án. Fotó: AFP PHOTO / SAUL LOEB

Ivanka Trump korábban is felbukkant már az elnök hivatalos programjain, legutóbb a német kancellár, Angela Merkel washingtoni látogatása idején lehetett látni a Fehér Házban, de jelen volt a kanadai miniszterelnök, Justin Trudeau és Donald Trump találkozásán is. (CNN)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.