Közösen álltak ki a szakkollégiumok a CEU mellett

POLITIKA
2017 március 30., 15:10

Kiemelkedő szerepet játszik a magyar hallgatók és szakkollégisták itthon tartásában, tehetségük jövőbeni hazai kamatoztatásában - írja a jó pár hazai szakollégium által közösen jegyzett szolidaritási közlemény a kormány által fenyegetett CEU-ról.

Ez a teljes szöveg, az aláírókkal:

SZAKKOLLÉGIUMI ÁLLÁSFOGLALÁS A KÖZÉP-EURÓPAI EGYETEM MELLETT
Alul nevezett szakkollégiumok tagjai szolidaritásunkat fejezzük ki a felsőoktatási törvény tegnap benyújtott módosítási javaslata által érintett Közép-európai Egyetem (CEU) mellett.

A szakkollégiumok a magyar felsőoktatás tehetséggondozás iránt elkötelezett, független és önszerveződő hallgatói intézményei. Alapértékeink között tartjuk számon a magas szintű akadémiai munka támogatását, a felsőoktatási intézmények autonómiáját és a demokratikus közéletben való pártpolitizálástól mentes szerepvállalást.

Úgy gondoljuk, hogy a CEU szerves részét képezi a hazai felsőoktatásnak, hozzájárulása jelentős mind a hazai tudományos élethez, mind a jövő értelmiségének képzéséhez. A tehetséggondozás a CEU és a szakkollégiumok közös missziója. A CEU több oktatója és volt diákja személyesen is részt vesz a szakkollégiumok tudományos munkájában, jelentősen hozzájárulva a szakkollégiumok által képviselt minőség fenntartásához.

Ma Magyarországon a CEU által kínált képzések alternatívát képesek nyújtani a hasonló színvonalon csak külföldi egyetemeken elérhetőekkel szemben. Ezáltal kiemelkedő szerepet játszik a magyar hallgatók és szakkollégisták itthon tartásában, tehetségük jövőbeni hazai kamatoztatásában.

A Közép-európai Egyetemnek helye van a magyar akadémiai és szakkollégiumi közegben, ezért saját alapelveink mentén felelősségünknek érezzük az Egyetem vezetése, oktatói és hallgatói melletti kiállást.

ELTE Bibó István Szakkollégium közössége

Janus Pannonius Közgazdasági Szakkollégium

Kepes György Szakkollégium

Kerényi Károly Szakkollégium

Liska Tibor Szakkollégium

Széchenyi István Szakkollégium

Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium

Társadalomelméleti Kollégium

Nem tudod, mi történt a CEU-val? Íme a vonatkozó cikkeink.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.