Orbán Viktor már nem tartja magát populistának

Orbán Viktor miután megerősítette együttműködését Silvio Berlusconival, az Európai Néppárt kétnapos máltai kongresszusán arról beszélt, hogy el kell fogadni az intellektuális és politikai harcot a baloldallal, nem kell félni a baloldal kritikájától, 

„amikor populistának hívnak minket, mert tudjuk, hogy nem vagyunk azok”.

Erről a miniszterelnök 2015-ben még azt mondta a Politicónak:

„Azért hívnak populistának, mert az vagyok. A baj az, hogy senki nem tudja, hogy ez valójában mit jelent. A magyar fülnek nem hangzik rosszul a populizmus. Populistának lenni azt jelenti, hogy az embereket próbálod szolgálni. Ez pozitív.”

A beszédből közreadott, MTI-s beszámolóból sajnos nem vehető ki, azóta pontosan mi változott. 

A miniszterelnök magyaráz Vallettában - Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

A magyar miniszterelnök a többi néppárti politikusnak elárulta azt is, hogy szerinte  az EU-nak változnia kell, hogy Európa maradjon a legjobb hely a világon, és ahhoz, hogy az Európai Néppárt vezethesse ezen az úton, a pártnak is változnia kell. Hangsúlyozta, hogy az EPP-nek Európa zászlóshajójának kell lennie, olyan pártnak, ahol van helye a nemzeti büszkeségnek és a keresztény identitásnak. 

Orbán el tudja képzelni a baloldalról, hogy világos akcióterve van Európa megváltoztatására, de az végzetes lenne Európa számára. Hozzátette, hogy Európa jövője árnyékot vet Európa jelenére, ez az oka annak, amiért a radikális pártok teret nyerhettek a világ legsikeresebb kontinensén is. Kiemelte, hogy ma Európának versenyképességi, migrációs, biztonsági, demográfiai és külpolitikai válsággal kell szembenéznie, továbbá gondot okoz az ukrajnai és a balkáni helyzet is. (MTI)