Orbán Viktor már nem tartja magát populistának

politika
2017 március 30., 08:30
comments 153

Orbán Viktor miután megerősítette együttműködését Silvio Berlusconival, az Európai Néppárt kétnapos máltai kongresszusán arról beszélt, hogy el kell fogadni az intellektuális és politikai harcot a baloldallal, nem kell félni a baloldal kritikájától, 

„amikor populistának hívnak minket, mert tudjuk, hogy nem vagyunk azok”.

Erről a miniszterelnök 2015-ben még azt mondta a Politicónak:

„Azért hívnak populistának, mert az vagyok. A baj az, hogy senki nem tudja, hogy ez valójában mit jelent. A magyar fülnek nem hangzik rosszul a populizmus. Populistának lenni azt jelenti, hogy az embereket próbálod szolgálni. Ez pozitív.”

A beszédből közreadott, MTI-s beszámolóból sajnos nem vehető ki, azóta pontosan mi változott. 

A miniszterelnök magyaráz Vallettában - Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs
photo_camera A miniszterelnök magyaráz Vallettában - Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

A magyar miniszterelnök a többi néppárti politikusnak elárulta azt is, hogy szerinte  az EU-nak változnia kell, hogy Európa maradjon a legjobb hely a világon, és ahhoz, hogy az Európai Néppárt vezethesse ezen az úton, a pártnak is változnia kell. Hangsúlyozta, hogy az EPP-nek Európa zászlóshajójának kell lennie, olyan pártnak, ahol van helye a nemzeti büszkeségnek és a keresztény identitásnak. 

Orbán el tudja képzelni a baloldalról, hogy világos akcióterve van Európa megváltoztatására, de az végzetes lenne Európa számára. Hozzátette, hogy Európa jövője árnyékot vet Európa jelenére, ez az oka annak, amiért a radikális pártok teret nyerhettek a világ legsikeresebb kontinensén is. Kiemelte, hogy ma Európának versenyképességi, migrációs, biztonsági, demográfiai és külpolitikai válsággal kell szembenéznie, továbbá gondot okoz az ukrajnai és a balkáni helyzet is. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.