Washingtonba utazik a CEU rektora, hogy beszéljen az amerikai médiával és politikusokkal

Michael Ignatieff, a kormányzat által szorongatott CEU rektora körlevélben tájékoztatta az egyetem munkatársait, diákjait és támogatóit a kormányzattal folytatott tárgyalások eredményéről. Később az egyetem közleményt is kiadott a tegnapi tárgyalásokról.

Michael Ignatieff. Fotó: AFP / ATTILA KISBENEDEK


A dolog nem alakul fényesen, az Enyedi Zsolt rektorhelyettessel illetve Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkárral folytatott szerdai egyeztetés alapján ugyanis Ignatieff benyomása az, hogy a kormány nincs tisztában a lépése következményeivel. 

“Továbbra is szándékunkban áll párbeszédet folytatni a kormányzattal, de a benyújtott törvénytervezetet nem tudjuk az egyeztetések alapjául elfogadni. Megismételtük és fenntartjuk azt a kérésünket, hogy a kormány vonja vissza a törvénytervezetet, és kezdjen egyeztetést a helyzet megoldására.”

A CEU rektora később közleményében üdvözölte az Egyesült Államok Nagykövetségének állásfoglalását is az üggyel kapcsolatban.

Ignatieff azt is írja, hogy továbbra is kapcsolatban maradnak a kormánnyal, de erről a tervezetről nem fognak egyeztetni, ő pedig vasárnap Washingtonba utazik, hogy törvényhozókkal és a médiával találkozzon. 

A rektor megköszönte a rengeteg támogatást és ötletet, amit kaptak az elmúlt napokban, nem csak határon innen, de külföldről is. Kéri, hogy a munkatársak, diákok, támogatók továbbra is vigyék hírét az ügynek. Külön kért mindenkit, hogy levélben fejezzék ki szolidaritásukat a CEU-val a magyar kormány felé is, és osszák meg álláspontjukat. 


Az egyetem azt is közölte, hogy egyelőre nem tartják időszerűnek demonstráció összehívását, mert megítélésük szerint az "felesleges kockázatnak tenné ki a közösséget". A CEU honlapján, az #IstandwithCEU aloldalon tájékoztatja az érdeklődőket az ügy alakulásáról.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.