A HÖOK nem áll ki a CEU mellett

oktatás
2017 március 31., 09:34
comments 223

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) szerint időszerű volt a külföldi egyetemek magyarországi működésével foglalkozni. 

Gulyás Tibor, a HÖOK elnöke az MTI-nek pénteken azt mondta: úgy látják, azt érdemes megvizsgálni, hogy azokban az országokban, ahol az állam szerepvállalása csekély, és a piac határozza meg döntően a felsőoktatás működését, milyen lépéseket kell tenni, hogy államközi egyezmények révén megfelelő szerepet kapjanak a felsőoktatási igények, de egyúttal a piaci igények is megjelenjenek. 

Fő célként azt jelölte meg, hogy megtalálják azt a szabályozást, ami egyenlő feltételeket teremt, és az értékes külföldi piaci szereplők számára is megnyugtató. 

Gulyás Tibor jelezte: kapcsolatban állnak a CEU hallgatói képviseletével, de hivatalos megkeresés nem érkezett hozzájuk.

Update: a HÖOK péntek délután kiadott még egy közleményt, változtatás nélkül közöljük:

"A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája ezúton kíván közleményt kiadni a külföldi felsőoktatási intézmények magyarországi működéséről szóló jogszabályi előterjesztésről – a sajtóban megjelentekre reagálva. 

A Közép-európai Egyetemen színvonalas, magas szintű munkát végeznek, melyet elismerünk és a folyatatását a jövőben is fontosnak tartjuk. A külföldi intézményekre vonatkozó jogszabályi előterjesztésről a sajtóból értesültünk, csak ezt követően tudtunk tájékoztatást kérni az Államtitkárságtól. Az előterjesztés várható volt, hiszen a külföldi illetékességű intézmények magyarországi képzéseinek szabályozásával is foglalkozni kell, ez mindannyiunk érdeke. 

A napokban a HÖOK NÁFIOR - Nem Állami Felsőoktatási Intézmények Régiójának - elnöke külön levélben kereste fel a Közép-európai Egyetem hallgatói vezetőséget, akik eddig nem kerestek fel és nem kérték hivatalosan a szervezet közreműködését. Eddig azért nem foglaltunk állást, mert tagönkormányzatunk, mely a leginkább érintett, hivatalos kéréssel, jelzéssel nem élt felénk. Ugyanakkor az ügy mihamarabbi megnyugtató rendezését szeretnénk, ezért az ügy hátterének mélységében való megértése és feldolgozása miatt a Magyar Rektori Konferencia által szervezett ülésen – meghívásukra – részt fogunk venni."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.