A világ vezető közgazdászai kérik a magyar kormányt, hogy ne lehetetlenítsék el a CEU-t

oktatás
2017 március 31., 17:01
comments 545

Tucatnyi Nobel-díjas és az amerikai, valamint az európai közgazdász társaságok elnökei írtak közös nyílt levelet Balog Zoltán miniszternek, Palkovics László államtitkárnak, valamint Szemerkényi Réka washingtoni nagykövetnek, melyben a CEU ellehetetlenítését célzó törvényjavaslat ellen foglaltak állást. 

Az aláírók között tényleg a közgazdász társadalom legnagyobb nevei szerepelnek: összes 14 Nobel-díjas és több Clark-érmes professzor, többek között Angus Deaton (Princeton), Bengt Holmström (MIT), Esther Duflo (MIT), George A. Akerlof (Berkeley/Georgetown), Lars Hansen (Chicago), Oliver Hart (Harvard), Peter Diamond (MIT), Philippe Aghion (College de France/LSE), Emmanuel Saez (Berkeley), Robert Solow (MIT), Edward C. Prescott (Arizona State University) vagy Thomas J. Sargent (New York University). 

Nyílt levelükben azt írják, hogy aggodalommal figyelik azt a törvénytervezetet, ami elfogadása esetén akár lehetetlenné is tehetné, hogy a CEU tovább működjön Budapesten. 

Mint írják, szeretnék kifejezni nagyrabecsülésüket a CEU iránt, ami a vezető egyetem az egész régióban és ami remekül integrálódott a magyar és az európai felsőoktatási rendszerbe. Az aláíró közgazdászok elmondásuk szerint rengeteget tanultak és termékenyen működtek együtt a CEU-ról érkező kutatókkal, és szerencsésnek érzik magukat, mert számos olyan diákkal találkozhattak, akik a CEU-n vettek részt posztgraduális képzésen, miután világszínvonalú közgazdasági képzésben részesültek magyar és más kelet-közép-európai állami egyetemeken. 

A CEU integráltsága és együttműködése a régió többi akadémiai intézményével alapvető Magyarország sikeréhez, írják még. Majd hozzáteszik, hogy szomorú kimenetele lenne a régió diákjainak képzésében, a magyar akadémiai kutatásban és az ő saját saját együttműködésük lehetőségeiben is magyar akadémikusokkal, ha  a törvényjavaslatot elfogadnák. 

„Ezért tisztelettel, de a lehető leghatározottabban azt kérjük, hogy kormányuk vonja vissza a javaslatot. ”

– zárják közleményüket a közgazdászok. 

(A címlapképen a 2016-ban Nobel-díjjal kitüntetett Oliver Hart látható, a fotót Scott Eisen/Getty Images/AFP készítette.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.