Az ókori kereszténységet kutató pécsi tanszékvezető is elmesélte, mit köszönhet a CEU-nak

oktatás
2017 március 31., 05:21
comments 80

Ahogy lepörgött a Heinken-ügy, a fideszes kommunikációs gépezet azonnal talált új ellenséget, most éppen Magyarország legjobb egyetemét szeretnék ellehetetleníteni. Hogy miért, az nem teljesen világos, Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújában is csak zavarodott hablatyolás ment leginkább. 

Viszont a nagy hisztéria közepette hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a CEU egy több mint húsz éve működő intézmény, szervesen beépülve a hazai akadémiai életbe, együttműködve a hazai egyetemekkel, rengeteg itthon kutató és tanító szakember került ki innen ebben a két évtizedben. 

Erre emlékeztetett blogjának Facebook-oldalán Heidl György, a Pécsi Tudományegyetem docense és tanszékvezetője:

„A CEU-n szereztem MA diplomát Medieval Studies szakon, azt követően PhD-t ugyanott. Ez a négy év (1997-2000) tele volt ajándékokkal. Soha, egyetlen hazai tudományos intézménytől nem kaptam annyit, mint a CEU-tól. Szent Ágoston életművét, a keresztény teológiai és filozófia hagyományt kutattam, és igen, Soros-ösztöndíj segített abban, hogy akkor már (még) három gyermekkel albérletet találjak Budapesten, nemzetközi konferenciákra jussak ki, és három hónapot tölthessek az Istituto Patristico Augustinianum-ban, a pápai Lateráni Egyetem azon intézményében, amely máig a patrisztikai (ókeresztény teológusok életműve) kutatások élvonalába tartozik, és katolikus teológusokat képez. Ha nincs a CEU, soha nem találkozom az ókori kereszténység legjelesebb angol, amerikai, olasz és francia kutatóival, soha nem tanulok meg angolul tudományos szövegeket írni, nem jelenhetett volna meg egész pályámat meghatározó könyvem a PhD disszertációm alapján egy rangos amerikai kiadónál, és most nem léteznének azok a nemzetközi kapcsolataim, amelyekre büszke vagyok. A CEU-n soha nem tapasztaltam ideológiai nyomást, holott mindenki számára világos volt, hogy egy olyan, elkötelezett, katolikus ember tanulmányait támogatják és tudományos pályáját segítik, aki a keresztény teológiai és filozófiai hagyományt azért kutatja elszántan, hogy annak értékeit minél szélesebb körben megismerjék - hasonlóan másokhoz, a CEU-n tanító barátaimhoz és számos egykori diáktársamhoz. Ne feledjük, hogy a CEU könyvtára megszégyeníti a többi magyarországi egyetem könyvtárait, kapcsolatrendszere, nemzetközi beágyazottsága példamutató. És még egy: a Sator Quartet talán eddigi legjobb koncertjét a CEU-n adtuk, a Medieval Studies tanszék megalapításának huszadik évfordulóján. Esztelen és felelőtlen dolog a CEU-t kiutálni Magyarországról. Szürreális történet.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.