Az ókori kereszténységet kutató pécsi tanszékvezető is elmesélte, mit köszönhet a CEU-nak

2017 március 31., péntek 5:21
80

Ahogy lepörgött a Heinken-ügy, a fideszes kommunikációs gépezet azonnal talált új ellenséget, most éppen Magyarország legjobb egyetemét szeretnék ellehetetleníteni. Hogy miért, az nem teljesen világos, Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújában is csak zavarodott hablatyolás ment leginkább. 

Viszont a nagy hisztéria közepette hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a CEU egy több mint húsz éve működő intézmény, szervesen beépülve a hazai akadémiai életbe, együttműködve a hazai egyetemekkel, rengeteg itthon kutató és tanító szakember került ki innen ebben a két évtizedben. 

Erre emlékeztetett blogjának Facebook-oldalán Heidl György, a Pécsi Tudományegyetem docense és tanszékvezetője:

„A CEU-n szereztem MA diplomát Medieval Studies szakon, azt követően PhD-t ugyanott. Ez a négy év (1997-2000) tele volt ajándékokkal. Soha, egyetlen hazai tudományos intézménytől nem kaptam annyit, mint a CEU-tól. Szent Ágoston életművét, a keresztény teológiai és filozófia hagyományt kutattam, és igen, Soros-ösztöndíj segített abban, hogy akkor már (még) három gyermekkel albérletet találjak Budapesten, nemzetközi konferenciákra jussak ki, és három hónapot tölthessek az Istituto Patristico Augustinianum-ban, a pápai Lateráni Egyetem azon intézményében, amely máig a patrisztikai (ókeresztény teológusok életműve) kutatások élvonalába tartozik, és katolikus teológusokat képez. Ha nincs a CEU, soha nem találkozom az ókori kereszténység legjelesebb angol, amerikai, olasz és francia kutatóival, soha nem tanulok meg angolul tudományos szövegeket írni, nem jelenhetett volna meg egész pályámat meghatározó könyvem a PhD disszertációm alapján egy rangos amerikai kiadónál, és most nem léteznének azok a nemzetközi kapcsolataim, amelyekre büszke vagyok. A CEU-n soha nem tapasztaltam ideológiai nyomást, holott mindenki számára világos volt, hogy egy olyan, elkötelezett, katolikus ember tanulmányait támogatják és tudományos pályáját segítik, aki a keresztény teológiai és filozófiai hagyományt azért kutatja elszántan, hogy annak értékeit minél szélesebb körben megismerjék - hasonlóan másokhoz, a CEU-n tanító barátaimhoz és számos egykori diáktársamhoz. Ne feledjük, hogy a CEU könyvtára megszégyeníti a többi magyarországi egyetem könyvtárait, kapcsolatrendszere, nemzetközi beágyazottsága példamutató. És még egy: a Sator Quartet talán eddigi legjobb koncertjét a CEU-n adtuk, a Medieval Studies tanszék megalapításának huszadik évfordulóján. Esztelen és felelőtlen dolog a CEU-t kiutálni Magyarországról. Szürreális történet.”

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt