Lázár a CEU-ügyről: Politikai hisztériakeltés zajlik

POLITIKA
2017 március 30., 12:59

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a 83. Kormányinfón beszélt a felsőoktatási törvény tervezett módosításáról, amit „az elmúlt 48 órában jelentős hisztéria követett”, ellenben a kormány nagyon nyugodtan tárgyalta meg az ügyet, hiszen csak az egyetemek átláthatóságáról van szó. Lázár szerint fontos, hogy a magyarországi külföldi egyetem államilag elismert legyen abban az országban is, ahonnan jött.

Kovács Zoltán kormányszóvivő és Lázár János a 83. Kormányinfón (Forrás: kormany.hu)
photo_camera Kovács Zoltán kormányszóvivő és Lázár János a 83. Kormányinfón (Forrás: kormany.hu)

Lázár szerint elég siralmas dolog, hogy a 28 vizsgált egyetemből 27-nek problémái voltak a magyar állami szervekkel való együttműködésben. Azt mondta, a magát liberális egyetemként hirdető McDaniel College volt az egyetlen a 28-ból, ami minden magyar szabálynak megfelelt. Az egyetem egyébként 2016-ban Csányi Sándort választotta díszdoktorrá, és gender studies-t tanító oktatóik is vannak, még sincs velük problémája a kormánynak, tehát nincs politikai motivációjuk.

Szerinte jogszerű és alapos a tervezett módosítás, és fair, korrekt, méltányos eljárásra számíthatnak a felsőoktatási intézmények. Ő is elmondta az orbáni tételt, hogy a magyar törvények mindenkire vonatkoznak. Lázár szerint politikai hisztériakeltés zajlik, ők csak annyit szeretnének, hogy a külföldi egyetemek is betartsák a magyar szabályokat.

Lázár kérdésre válaszolva elmondta, hogy nincs vitája Amerikának és Magyarországnak, egyszerűen mindenkinek be kell tartania Magyarországon a magyar törvényeket. A CEU-nak fair, igazságos és átlátható eljárásban lesz része – ígérte.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.