Lázár a CEU-ügyről: Politikai hisztériakeltés zajlik

2017 március 30., csütörtök 12:59
245

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a 83. Kormányinfón beszélt a felsőoktatási törvény tervezett módosításáról, amit „az elmúlt 48 órában jelentős hisztéria követett”, ellenben a kormány nagyon nyugodtan tárgyalta meg az ügyet, hiszen csak az egyetemek átláthatóságáról van szó. Lázár szerint fontos, hogy a magyarországi külföldi egyetem államilag elismert legyen abban az országban is, ahonnan jött.

Kovács Zoltán kormányszóvivő és Lázár János a 83. Kormányinfón (Forrás: kormany.hu)

Lázár szerint elég siralmas dolog, hogy a 28 vizsgált egyetemből 27-nek problémái voltak a magyar állami szervekkel való együttműködésben. Azt mondta, a magát liberális egyetemként hirdető McDaniel College volt az egyetlen a 28-ból, ami minden magyar szabálynak megfelelt. Az egyetem egyébként 2016-ban Csányi Sándort választotta díszdoktorrá, és gender studies-t tanító oktatóik is vannak, még sincs velük problémája a kormánynak, tehát nincs politikai motivációjuk.

Szerinte jogszerű és alapos a tervezett módosítás, és fair, korrekt, méltányos eljárásra számíthatnak a felsőoktatási intézmények. Ő is elmondta az orbáni tételt, hogy a magyar törvények mindenkire vonatkoznak. Lázár szerint politikai hisztériakeltés zajlik, ők csak annyit szeretnének, hogy a külföldi egyetemek is betartsák a magyar szabályokat.

Lázár kérdésre válaszolva elmondta, hogy nincs vitája Amerikának és Magyarországnak, egyszerűen mindenkinek be kell tartania Magyarországon a magyar törvényeket. A CEU-nak fair, igazságos és átlátható eljárásban lesz része – ígérte.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt