Lázár gratulált mindenkinek, aki ivott egy Csíki Sört vagy kiöntött egy pohár Heinekent

POLITIKA
2017 március 30., 12:43
comments 93

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kovács Zoltán kormányszóvivővel közösen tartott, 83. Kormányinfón beszámolt az aktuális ügyekről, többek között Orbán Viktor külföldi útjáról. Lázár a római nyilatkozattal kapcsolatban azt mondta, hogy 2017-ben szeretnénk aktívan részt venni a V4-es szövetségekkel együtt abban a vitában, hogy mi legyen az EU közös politikájának lényege.

Azt is mondta, hogy a közeljövőben kitűzésre kerül a „kvótaper”, és az Európai Bizottság a civil szervezetekkel együtt nagyon komoly nyomást fog gyakorolni Magyarországra a kötelező betelepítés érdekében. A március 8-án életbe lépő jogi határzárat 3 hónapig fogja vizsgálni egy európai bizottsági munkacsoport – mondta. Lázár elmondta, hogy tegnap 8 menedékkérelmet nyújtottak be, ennek az elbírálását ott, Tompánál kell megvárniuk.

Lázár azt mondta, hogy a következő hetekben több, a magyar belbiztonságot érintő döntés is lesz, hogy az Európai Unió nyomást gyakoroljon az országra, hogy adja fel a határvédelmet, és engedje be az illegális bevándorlókat.

Ebben itthon Lázár szerint egy partnert találtak, a Helsinki Bizottságot, ami évekig komoly jogvédő munkát végzett, de mára egy politikai szervezetté vált, és nyílt politikai munkát végez. Lázár szerint a szervezet szabályosan kutatja a panasztevőket, és ezt jól mutatja, hogy a két bangladesi, aki pert nyert Strasbourgban, eltűnt.

A „nemzeti konzultációról” is beszélt, üdvözölte. Mint mondta, fontos, hogy ha egy párttal szemben fontos elvárás a nyilvánosság, akkor az a civil szervezetekkel is, különösen a külföldről támogatottakkal szemben.

Felelevenítette a Heineken és a Csíki sör megegyezését is. Gratulált és elismerését fejezte ki a csíki székelyek felé, illetve azok felé a magyarok felé, akik az ügy mellé álltak, akár ittak egy Csíki sört vagy kiöntöttek egy pohár Heinekent. Lázár szerint ez az eredmény a nemzeti érdek védelmének egy szimbolikus győzelme volt.

A Nébih átfogó vizsgálatáról is beszélt, a jogászkodó újságírók kedvéért elmondta, hogy a Nébihnek az ilyen vizsgálat eddig lehetősége volt, de mostantól kötelessége. A sörökről külön elmondta, hogy 7 sörből 5-nél volt más a minősége a magyarnak és a külföldinek. (A hvg.hu egyébként itt írt arról, mennyi probléma volt ezzel a vizsgálattal.) Lázár elmondta, hogy a bolgár, a horvát és a román kormány is vizsgálni fogja a kettős minőséget. A magyar kormány azt akarja elérni, hogy ha például az olaszországi Nutella más, mint az itteni, akkor mindenki tudja ezt a címkéről.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.