Merkel és Hollande szerint az EU-n belüli integráció a legjobb megoldás

eu
2017 március 25., 14:33
comments 157
  • Az Európai Unión belüli integráció folytatását látják az unió jövőjét alakító legjobb megoldásnak Franciaország és Németország vezetői.
  • A szombati római csúcstalálkozó után nyilatkozva más kormányfők is azt mondták, hogy az EU 60 éves történetének eredményeire építve folytatni kell a közös Európa építését.

Merkel: „Biztonságosabb, védelmező Európát akarunk”

A találkozó után Angela Merkel arról beszélt, hogy biztonságos, szociális, gazdasági és védelmi képességeit tekintve pedig erős EU-t kell felépíteni az elődök 60 évi munkájára alapozva. „Biztonságosabb, védelmező Európát akarunk, ami azt jelenti, hogy jobban kell védeni külső határainkat” – mondta. A német kancellár szerint gazdaságilag erős, a digitalizáció kihívásával megbirkózó Európát és egy „szociális Európát” kell felépíteni.

A szociális ellátórendszerek ugyan tagállamonként különbözőek, de gondoskodni kell alapvető követelmények érvényesüléséről, a többi között a nők és férfiak munkaerő-piaci egyenlőségéről. Szerinte a védelmi képességeit tekintve is „erősebb” Európát kell építeni, ami azt jelenti, hogy szorosabbra kell fűzni a védelmi együttműködést a tagállamok között, illetve a védelem- és fejlesztéspolitikai együttműködést az EU és a közösség szomszédságában fekvő térségek között. Így például tovább kell építeni a partnerséget Afrikával, hogy „ne csak nálunk legyen jólét, hanem a szomszédságunkban is”.

photo_camera Angela Merkel aláírja a római nyilatkozatot (Fotó: Tiziana Fabi / AFP)

Angela Merkel szerint  a tagállamok ezeken az ügyeken továbbra is együtt dolgoznak, és „néha talán eltérő sebességgel, de mindig a közösen meghatározott irányban” haladnak, mert továbbra is érvényes, hogy „Európa a jövőnk”.

Hollande: Aki ki akar lépni, bizonyítsa be, hogy jobb lenne az EU-n kívül

Francois Hollande francia államfő azt kérte az egy hónap múlva esedékes francia elnökválasztás azon jelöltjeitől, akik az Európai Unióból való kilépést szorgalmazzák, hogy „bizonyítsák be a franciáknak, hogy jobb lenne az EU-n kívül”, szerinte ugyanis ez „lehetetlen”:

„Vannak, akik el akarják hagyni Európát? Hát akkor bizonyítsák be, hogy jobb lenne teljesen egyedül, hogy tudnánk harcolni a terrorizmus ellen az elengedhetetlen európai szintű együttműködés nélkül, hogy meg tudnánk védeni a határainkat a parti őrség nélkül, amely ott tevékenykedik, ahol a migránsok és a menekültek érkeznek, bizonyítsák be azt is, hogy a közös valuta és a közös piac nélkül több munkahely lesz és jobb vásárlóerő. Soha nem tudnák bebizonyítani, mert lehetetlen.”

Francois Hollande – elsősorban a felmérések élén álló Marine Le Penhez, az euroszkeptikus Nemzeti Front elnökéhez intézve a szavait – azt mondta, azért lehetetlen mindez, mert „a nemzeti valutához visszatérés leértékelődéshez és a vásárlóerő elvesztéséhez” vezetne, a határok lezárásával pedig több 100 ezer francia ingázó elvesztené a munkahelyét, és „a nacionalizmus a konfliktusok felerősödését” eredményezné.

A francia államfő úgy értékelte, az 5 éves mandátuma alatt mindent megtett azért, hogy Európa előrelépjen, és beruházásokkal képes legyen fellendíteni a gazdaságát. Európának mostantól „még gyorsabban kell haladnia” – mondta. Arra is figyelmeztetett, hogy Nagy-Britanniának „szükségszerűen meg kell fizetnie a Brexit következményeit”. „Mindent megteszünk, hogy a Brexit ne legyen Európa kárára” – mondta, és sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy Theresa May brit miniszterelnök nem ment el Rómába: „Ő nem akart itt lenni. A britek más utat választottak, de a jó viszonynak meg kell maradnia. Franciaország továbbra is szoros viszonyt tart fenn Nagy Britanniával.”

A lengyel kormányfő meggondolta magát

Aláírta a nyilatkozatot Beata Szydlo lengyel kormányfő is, aki szerdán még az ellenkezőjét ígérte, de a csúcs előtt (pénteken) bejelentette, hogy a tagállamok közötti egyeztetésen a dokumentum szövege már olyan formát öltött, ami „lényegében magában foglalja” azt a négy prioritást, amiket a visegrádi országok (V4) március eleji varsói tervezete tartalmazott , így „Lengyelországra nézve biztonságosnak tartja” ezt, és alá fogja írni.

Fico: Európa a nyugalom oázisa

Robert Fico szlovák kormányfő a római csúcs után azt mondta: Szlovákia számára nem látható más élettér, mint az EU, amiről senki nem állítja, hogy tökéletes, de nincs nála jobb lehetőség, és Szlovákia nem lenne képes mindentől független államként túlélni, nem mond igazat az, aki ennek ellenkezőjét állítja.

Fico veszélyesnek nevezte az európai intézmények ellen intézett „fejetlen” támadásokat is: „Senki nem állítja, hogy tökéletesek, de annál tökéletesebbünk nincs.” Fico szerint valószínűleg az egész világot tekintve Európában a legjobb az élet, mégpedig azért, mert az „a nyugalom oázisa”. Azt mondta, amíg ő lesz a miniszterelnök, mindent megtesz azért, hogy Szlovákia hiteles partner legyen ebben a projektben.

Az EU közös jövőjéről azt mondta: a megfogalmazottak egy biztonságos, érezhető gazdasági fejlődéssel és erős szociális politikával rendelkező, valamint külpolitikai szereplőként is erősebb Európát céloznak, és ezekkel a célokkal kétségek nélkül egyet tudott érteni.

A szlovén miniszterelnök, Miro Cerar a csúcs után azt mondta: Szlovéniának a minél teljesebb körű és szorosabb együttműködés az érdeke. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.