Barabási Albert László szerint mindegy ki hol áll politikailag, mindenkinek ki kell állnia a CEU mellett, akit érdekel a tudomány sorsa

oktatás
2017 március 31., 08:50

A nemzetközileg is elismert fizikus és hálózatkutató Facebook-oldalán köszönte meg mindazoknak, akik köszöntötték 50. születésnapja alkalmából. Ugyanakkor azt kérte, hogy aki tényleg köszönteni akarja, az ossza meg inkább a felsőoktatásról írt gondolatait ismerőseivel.

Természetesen a téma a CEU: Barabási hat évvel ezelőtt tért vissza Budapestre, azért, hogy segítsen létrehozni az egyetem hálózattudományos programját. Mint írja, a program még annál is nagyobb siker lett, mint amit remélni mertek, már harmadik alkalommal vettek fel PhD-hallgatókat, az egyetem nagyszerű oktatókat igazolt le, a CEU pedig a hálózatkutatás európai központja lett, ezzel Budapestet a terület fővárosává téve.

link Forrás

Ezekre az eredményekre is jelent veszélyt a kormány törvényjavaslata.

Egy nemzet, ami joggal büszke a tudományokban elért eredményeire, most azt kockáztatja, hogy elpusztítja a motort, ami a következő generáció tudósait képezné, írja minderről Barabási, aki beszél arról is, hogy eddigi tudományos eredményeit azoknak az erős és büszke intézményeknek köszönheti, ahol tanulhatott: az erdélyi Márton Áron Gimnázium, a bukaresti egyetem és az ELTE, a Boston University, az University of Notre Dame, a Northeastern University, a Harvard University, a BME és a CEU is mind ilyen hely volt.

Barabási szerint most teljesen mindegy, ki hol áll politikailag, itt mindenkinek fel kell szólalnia a törvény ellen, akit érdekel a kutatás és a tudomány.

Ezért azt kéri, mindenki ossza meg a posztját, hogy a világ tudomást szerezhessen minderről.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.