Barabási Albert László szerint mindegy ki hol áll politikailag, mindenkinek ki kell állnia a CEU mellett, akit érdekel a tudomány sorsa

2017 március 31., péntek 8:50
273

A nemzetközileg is elismert fizikus és hálózatkutató Facebook-oldalán köszönte meg mindazoknak, akik köszöntötték 50. születésnapja alkalmából. Ugyanakkor azt kérte, hogy aki tényleg köszönteni akarja, az ossza meg inkább a felsőoktatásról írt gondolatait ismerőseivel. 

Természetesen a téma a CEU: Barabási hat évvel ezelőtt tért vissza Budapestre, azért, hogy segítsen létrehozni az egyetem hálózattudományos programját. Mint írja, a program még annál is nagyobb siker lett, mint amit remélni mertek, már harmadik alkalommal vettek fel PhD-hallgatókat, az egyetem nagyszerű oktatókat igazolt le, a CEU pedig a hálózatkutatás európai központja lett, ezzel Budapestet a terület fővárosává téve.

Ezekre az eredményekre is jelent veszélyt a kormány törvényjavaslata. 

Egy nemzet, ami joggal büszke a tudományokban elért eredményeire, most azt kockáztatja, hogy elpusztítja a motort, ami a következő generáció tudósait képezné, írja minderről Barabási, aki beszél arról is, hogy eddigi tudományos eredményeit azoknak az erős és büszke intézményeknek köszönheti, ahol tanulhatott: az erdélyi Márton Áron Gimnázium, a bukaresti egyetem és az ELTE, a Boston University, az University of Notre Dame, a Northeastern University, a Harvard University, a BME és a CEU is mind ilyen hely volt. 

Barabási szerint most teljesen mindegy, ki hol áll politikailag, itt mindenkinek fel kell szólalnia a törvény ellen, akit érdekel a kutatás és a tudomány. 

Ezért azt kéri, mindenki ossza meg a posztját, hogy a világ tudomást szerezhessen minderről. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt