Nem jött össze Matolcsynak a PhD

Nagyon úgy tűnt, hogy Matolcsy Györgynél könnyebben senki sem szerezhet PhD-fokozatot ebben az országban. A jegybankelnök 2014-ben jelentkezett PhD-képzésre a kormány által nemrég létrehozott Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, ahol témavezetője az a Lentner Csaba lett, aki ugyanabban az évben

a jegybank egyik alapítványának kuratóriumába is bekerült.

Ráadásul a témaválasztása is egészen sajátosra sikerült, gyakorlatilag önmagáról írta értekezését, aminek témája a saját unortodox gazdasági modellje volt. Vagyis Matolcsy saját pénzügyminiszteri tevékenységéről írta volna a doktoriját.

Ennek ellenére se jött össze a vágyott tudományos fokozat, mert ahhoz a PhD megszerzésére rendelkezésre álló két éven belül egy középfokú nyelvvizsgát is le kellett volna tennie a már meglévő középfokú angol nyelvvizsgája mellé. Matolcsy a jegybank oldalán olvasható hivatalos életrajza szerint ez nem sikerül, továbbra is csak a doktori képzés megkezdéséhez elégséges egy darab nyelvvizsga van csak feltüntetve.

UPDATE 11:38: A Magyar Nemzeti Bank közleményben reagált a 24.hu cikkére, ebben a lap állításait megerősítve azt írták, hogy Matolcsy György jegybankelnöki elfoglaltságai miatt későbbi időpontban folytatja doktori tanulmányait. Közleményükben emellett még "cáfoltak" pár "állítást", amit senki se állított.

Baksa Roland, a 24.hu a sztorit feltáró újságírójának megfigyelése szerint árulkodó jel, hogy érdeklődésük után az Országos Doktori Tanács honlapjáról eltűnt Matolcsy neve, pedig az oldal tárolt változatában még elérhető Lentner témavezetettjei között. (Via 24.hu)