Sikeresen landolt a SpaceX visszatérő rakétája

2017 március 31., péntek 4:42
164

Nagy áttörést ért el az újrahasznosítható rakéta kifejlesztéséért végzett munkájában Elon Musk SpaceX nevű vállalkozása. Magyar idő szerint péntekre virradó éjszaka sikeresen landolt az Iain M. Banks remekművéből, a Játékmesterből kölcsönzött nevű Of Course I Still Love You* landolóbárka fedélzetén Falcon típusú rakétájuk első, gyorsító fokozata, ami előzőleg egy műholdat állított pályára.

Ezt a rakétát így már harmadszor is fel tudják majd használni, mert 11 hónapja egyszer már kilőtték és sikeresen visszahozták a Földre.

Ez pedig kulcseleme Musk megfizethető űrrepülésről szóló terveinek. Egy műhold pályára állítása most még azért is rendkívül költséges, mert egyszer használható rakétákat használnak ehhez. Vagyis a több százezer dollárból kifejlesztett-megépített rakéták a használat után vagy darabokban hullanak vissza a Földre, vagy a légkörbe visszalépve a surlódási hőtől elégnek.

Ezt a költséget csökkentené jelentősen, ha egy rakétát többször is újrahasznosíthatnának, ez a lényege Musk és a SpaceX visszatérő rakétáinak.

A SpaceX már több sikeres visszatérést is végrehajtott. A csütörtöki kilövés és sikeres visszatérés azért volt önmagában is jelentős az előzőekhez képest, mert most először használtak egyszer már használt rakétát a kísérlethez. (Via BBC)

*Edit: A cikk eredeti változatában a landolóbárka nevéből kimaradt a "Still". Elnézést.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt