Victor Pontának megtetszett a CEU-ellenes törvényjavaslat, hasonlót tervez benyújtani a román parlamentnek

oktatás
2017 március 31., 07:45
comments 128

A volt román miniszterelnök Facebook-oldalán osztott meg egy hírt a magyar kormány CEU-ellenes fellépéséről, majd arról írt, hogy nem szabad felháborodni ezen a törvényjavaslaton, ez ugyanis teljesen rendben van, a jövő héten ő is be fog nyújtani egy hasonlót a román törvényhozásnak.

És ugyan Ponta nem írja, de annyira nem nehéz elképzelni, hogy egy ilyen törvény akár a magyar kötődésű egyetemek ellen is irányulhatna. Ponta bejegyzését mi is Nyáry Krisztián Facebook-oldalán találtuk meg, és ott is rögtön az első két felmerülő intézmény a Sapientia Egyetem és a Partiumi Keresztyén Egyetem volt, nyilván nem véletlenül. 

Oktatási ügyben amúgy jelenleg is van futó konfliktusos kérdés Erdélyben: a korrupcióellenes ügyészség még 2016 novemberében találta törvénytelennek a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium létrehozását, erről többet a Transindex cikkében lehet olvasni. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.