Washington Post: Orbán orosz mintára fojtja meg a civil társadalmat

POLITIKA
2017 április 01., 18:17
Orbán Viktor 2017. március 15-én tartott beszéde után. Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
photo_camera Orbán Viktor 2017. március 15-én tartott beszéde után. Fotó: Kisbenedek Attila / AFP

Szerkesztőségi cikkben ment neki Orbán Viktor illberális politikájának a Washington Post (WaPo) a CEU-ügy miatt. A lap szerint a felsőoktatási intézményekről szóló törvény tervezett módosítása példája annak, milyen pontosan követi a magyar kormány a kínai és az orosz modelleket, és lehetetleníti el, fojtja meg a civil társadalmat.

A cikk, a diszkriminatív törvény mellett, röviden bemutatja a 130 különböző nemzetiségű hallgatónak helyt adó egyetemet, ami Michael Ignatieff rektor szavai szerint „a nyitott gondolkodás és nyitott határok pártján áll egy olyan korban, amelyben egyre erősödik a kirekesztés, a harag és bezárkózás politikája”. 

„Ez elég ahhoz, hogy a határait szögesdrótokkal védő, orosz, kínai és török autokratikus modelleket követő Orbán Viktor célkeresztjébe vegye az egyetemet.”

A Post szerint a CEU tipikus áldozata lehet a demokrácia és az illiberális hatalomgyakorlás küzdelmének, amelyet a világ számos, látszólag teljesen demokratikus országában megfigyelhetünk. A (többnyire Soros György alapítványai által támogatott) civil szervezetek megszorongatására belebegtetett januári törvénytervezetre utalva szó szerint azt írják,

„Orbán orosz és kínai tankönyv szerint fojtogatja a civil társadalmat”.

A cikk szerint Orbán, aki 1989-ben még nagy anti-kommunista volt és Soros-ösztöndíjjal tanult Oxfordban, elfelejtette, mi lett azokkal a kelet-európai kommunistákkal, akiknek a bukását úgy ünnepelték annak idején, és elfelejtette azt is: annak idején azért a szabad szellemiségért küzdött ő is, amelyet a CEU alapítása óta képvisel. (Washington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.