A fiatal magyar demokráciából tekintélyuralom lett

POLITIKA
2017 április 02., 08:35
comments 264

Orbán Viktor újabb lépést tett az illiberális állam kiépítése felé, írja a konzervatív német napilap, a Die Welt legfrissebb számában jegyzett publicisztikájában Wolf Lepenies német szociológus, aki szerint a CEU elleni támadással Orbán be akarja záratni az ország utolsó kozmopolita oktatási intézményét.

Lepenies szerint Orbán török és orosz mintára épülő rendszerében nincs helye a kozmopolitizmusnak, így most már a CEU is célponttá válhatott, aminek egy Soros György elleni sajtókampánnyal ágyaztak meg.

"2010 óta drámai változás ment végbe Magyarországon" - írja Lepenies, aki mindezt azzal foglalta össze olvasóinak, hogy

Orbán a választók alig egyharmadának támogatásával kétharmados többséget szerzett, és azóta úgy tevékenykedik, mintha egyeduralkodó lenne.

Így az ellenőrzése alatt

"a fiatal magyar demokráciából tekintélyuralom lett".

Lepenies az EU-t sem kímélte a cikkében, szerinte Brüsszel - amit a magyar kormány annyira meg akar állítani - tehetetlen Orbán jogászkodó trükkjeivel szemben, így "illúzió" arra számítani, hogy majd az EU rendet rak. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt