Eltűnt egy bazi nagy hajó az Atlanti-óceánon

Nyoma veszett egy hatalmas hajónak az Atlanti-óceán déli részén. A Marshal-szigeteki zászló alatt hajózó, de dél-koreai tulajdonú, 260 ezer tonna teherbírású Ragyogó Százszorszép igazi óriás. A Nagyon Nagy Ércszállító (Very Large Ore Carrier, VLOC) osztályú teherhajó 312 méter hosszú.

A hajó 24 fős személyzetének egyik tagja pénteken SMS-ben jelezte, hogy a hajó léket kaphatot, szivárog a víz. Azóta nem sikerült kapcsolatba lépni vele. A keresésére riasztották a környéken tartózkodó teherhajókat. Az uruguayi haditengerészet szóvivője szerint a hajó útvonalán erős üzemanyagszagot észleltek.

Az egyik kereskedelmi hajó két Fülöp-szigeteki tengerészt kimentett a személyzet tagjai közül, a többi 22 tengerészt - 14 Fülöp-szigetekit és 8 dél-koreait - még keresnek. 

A Selendang Ayu, egy hasonló besorolású teherhajó szimplán kettétört, amikor vízzel telítődött az orra.

Az ilyen VLOC-osztályú hajók viszonylag gyakran szenvednek baleseteket, amiért részben a méretük a felelős. A kilencvenes években kimondottan gyakran süllyedtek el, az akkori vizsgálatok alapján ennek általában az az oka, hogy a hajó orr-részén a korrozió lyukat üt a hajótesten, így az elkezd vizet felvenni. És amikor a hajó orra megtelik és süllyedni kezd, a rendkívül hosszú hajótest kettétörhet, mint ahogy a Selendang Ayuval is történt még 2004-ben. (Via BBC)