Hiszik vagy sem, de a pandák rejtőzködni próbálnak feltűnő bundájukban

2017 április 2., vasárnap 11:36
101

Mostanáig rejtély volt, hogy vajon miért fejlődött ki a pandák kilométerekről kiszúrható, szinte minden élőlényétől eltérő sajátos bundázata. Szerencsére van egy kutatócsoport, ami a jelek szerint kizárólag fekete-fehér színösszeállítású állatokra koncentrál. Ők tavaly azt fejtették meg, hogy miért néz ki úgy a zebra, ahogy. Idén pedig továbbléptek a pandákra.

Azoknak mondom, akiken kifogott a panda tökéletes álcázószíne, hogy a kép közepén figyelhetik meg a bokrok közt rejtőzködő állatot. Biosphoto / Sylvain Cordier Fotó: Sylvain Cordier

És míg tavaly azt állapították meg, hogy a zebrák nem azért csíkosak, hogy így tudják magukat a szavannákra jellemző magas növésű fűféléknek álcázni, a pandákról, akikről aztán tényleg a fene se gondoltavolna, megállapításaik szerint

álcázási céllal

lettek ennyire szemet szúróan feltűnők.

A kulcs a pandák étrendjében keresendő. Mint köztudott, ezek a kipusztulásra ítélt lények egy tökéletesen alkalmatlan tápanyagforrással, bambusszal táplálkoznak. Ami kevés ahhoz, hogy eléggé felhízlalják magukat a téli álomra, amit ezért ki is hagynak. Így viszont az év során folyamatosan vándorolni kényszerülnek a havas hegyek és a bambusztermő erdők között, vagyis havas és sötét földdel borított környezetben is álcázniuk kéne magukat.

Erre lett a megoldás a fekete-fehér foltos bundázat, amivel hellyel-közzel bele tudnak simulni az aktuális háttérbe. Legalábbis részben. (Via Quartz)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt