Már 17 Nobel-díjas tiltakozik a CEU ellehetetlenítése ellen

külföld
2017 április 02., 10:13

Napról napra bővül a CEU ellehetetlenítését célzó törvényjavaslat ellen tiltakozó világhírű tudósok listája. A péntek óta köröztetett nyílt levelet mostanáig

17 Nobel-díjas írta alá.

Tizenhét. És ha valaki csak legyint a Nobel-díjasokra, John Bates Clark-emlékérmesekből sincs hiány, közülük heten írták alá eddig a levelet. Köztük Daron Acemoglu, a mostanában Magyarországon újra népszerűvé lett "Miért buknak el a nemzetek" című remek könyv társszerzője is.

A tudósok Szemerkényi Réka washingtoni nagykövetnek, Balog Zoltán miniszternek és Palkovics László államtitkárnak címzett levelükben aggodalmukat fejezik ki a törvénytervezet miatt, egyben kifejezik tiszteletüket "a térség vezető egyeteme, a CEU" iránt.

"Szomorú végkifejlet lenne a térség diákjainak, a magyarországi turományos kutatásnak és a magyar tudósokkal folytaott együttműködésünknek, ha a törvényjavaslat hatályba lépne. Ezért tisztelettel, de a lehető legerőteljesebben kérjük, hogy kormányuk vonja vissza azt" - írták.

A levelet és az aláírók folyamatosan bővülő listáját itt olvashatják eredetiben

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.