Milliókat keres egy ismeretlen szlovákiai magyar könyvkiadó az Arany emlékéven

gazdaság
2017 április 02., 18:32
comments 71

Négymilliárd forintos költségvetésű emlékévvel tiszteleg a kétszáz éve született Arany János előtt a kormány. A napi.hu részletezte, milyen tételei vannak az emlékévnek.

A költségvetés egyik legnagyobb tétele a Méry Gábor fotóművész alapította Méry Ratio nevű szlovák kiadóhoz tartozik. A kiadó 140 ezer példányban, díszkiadásban adja ki Toldit Jankovics Marcell illusztrációival, darabonként ezer forintért, vagyis összesen 140 millió forintért. A kötetet Kárpát-medencei érettségiző diákok kapják majd ajándékba. 

Ugyanezt a kiadót egy másik díszkiadással is megbízták, aminek címe Szalonta Aranya - Arany Szalontája. Ezt kétezer példányban nyomják ki, összesen 40 millió forintért. A napi.hu értesülései szerint a kiadó nem pályázat útján nyerte el a megbízást, 

hanem csupán azért, mert ő Jankovics Marcell könyveinek kiadója.

A szlovákiai kiadó így 180 milliót kap a kormányzattól, ami pont 80 millióval több, mint amennyit négy magyarországi írószövetség összesen kapott erre az évre.

Az emlékév alkalmából megjelenő jubileumi kötetekről az Arany Bizottság döntött, amelynek hozzáértő tagjai

Áder János köztársasági elnök, Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke és Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) vezetője. 

llletve létezik még az Arany János Emlékbizottság is, amit az MTA állított fel. 

Kétmilliárd épületek felújítására fog elmenni, egymilliárd nagykőrösi felújításokra és 300 millió a nagyszalontai Arany-szülőház rekonstrukciójára. Négyszázmilliót kap a Petőfi Irodalmi Múzeum irodalmi emlékestekre. 100 millióba kerül az Arany kritikai kiadás és kéziratok digitalizálása.

A négymilliárdos keretösszegből körülbelül egymilliárdot még nem költöttek el, de a pályázatok folyamatosan érkeznek. Ezt a terv szerint vetélkedőkre, tudományos ülésekre, családi napra, életmű-kiállításokra költik majd.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.