Beleszédült a CEU-ügybe a Jobbik

2017 április 3., hétfő 8:20
179

Vona Gábor elnök és társai nem nagyon tudnak mit kezdeni azzal, hogy a magyar közélet napok óta a CEU-t ellehetetlenítő törvénymódosításon lovagol, a párt ugyanis nem nagy barátja az alapító Soros Györgynek, de a kormányt sem akarja tolni egy ilyen nagy vihart kavart ügyben, ami végtére egy oktatási intézmény felfüggesztéséről szól. 

Vona Gábor és Toroczkai László Jobbik-vezetők az ásotthalmi határ mentén. Fotó: Vona Gábor/Facebook Fotó: Vona Gábor/Facebook

A helyzetet tovább nehezítette, hogy a párt hardcore alelnöke, Toroczkai László pénteken azt írta ki a Facebook-oldalára, hogy 

"Soros egyetemével nem gyáván finomkodni kellene, hanem nemzetbiztonsági veszélyre hivatkozva betiltani, bezárni, a romjait pedig sóval behinteni"   

Az Index rövid összefoglalója szerint kellemetlenül érintette ez a kirohanás a pártvezetőség többi részét, ezért ugyan nyilvánosan nem fognak szembe menni az elhangzottakkal, de azt igyekeznek majd Toroczkai magánvéleményeként interpretálni.

Szávay István képviselő vasárnapi sajtótájékoztatóján egészen más hangot ütött meg, és arról beszélt, hogy a Jobbik szellemisége messze van Sorosétól, de a Fidesz hatalmi taktikázását elutasítják, nem asszisztálnak a törvényhez, mert az ráadásul nehéz helyzetbe hozhatja az erdélyi Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem és a Partiumi Keresztény Egyetemeket, ha a román kormány is kedvet kap egy hasonló kirekesztő akcióhoz. 

Vona Gábor elnök ugyanezt a vonalat vitte tovább másnap, amikor arról írt Facebook-oldalán, hogy az egész módosítás csak "figyelemelterelés a valós problémákról, ami ráadásul határon túli magyar egyetemeket sodor veszélybe." Az Index forrásai szerint Toroczkai véleményét megpróbálják privát megnyilvánulásként kezelni, és alighanem nagyon várják, hogy valamilyen irányban eldőljön a CEU-ügy. (Index)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt