Egy török ellenzéki vezető szerint Erdoganék előre tudtak a puccskísérletről, így az „ellenőrzött” keretek között zajlott le

külföld
2017 április 03., 21:50
comments 42

A török vezetés tudott a tavaly július 15-ei puccskísérlet előkészületeiről és így az incidens „ellenőrzött” keretek közt zajlott le – nyilatkozta Kemal Kilicdaroglu, a török kemalista ellenzéki Köztársasági Néppárt (CHP) elnöke hétfőn Isztambulban a sajtó helyi képviselőinek.

Kemal Kilicdaroglu egy 2016-os pártrendezvényen (Fotó: Berk Ozkan / Anadolu Agency)
photo_camera Kemal Kilicdaroglu egy 2016-os pártrendezvényen (Fotó: Berk Ozkan / Anadolu Agency)

A Hürriyet török napilap beszámolója szerint Kilicdaroglu elmondta: a török kormány a hatalomátvételi kísérletet követően közölte vele, hogy a puccsisták már korábban lelepleződtek, „ennek értelmében a hatalom előre tudott az államcsíny-kísérletről”.

A CHP-elnök elmondta, hogy a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) képviselőiből 120 és 180 közé tehető azoknak a száma, akik letöltötték és használták azt a Bylock nevű titkosító alkalmazást, amin keresztül a puccsisták egymással kommunikáltak a hatóságok szerint. Kilicdaroglu úgy tudja, hogy az érintettek neveinek listája az AKP rendelkezésére áll, de a párt nem hozza nyilvánosságra, és nem is küldi el azt az ügyészségeknek.

A török kormány az Amerikában élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok nemzetközi hálózatának tagjait teszi felelőssé a történtekért. Gülen, aki tagadja a vádakat, régebben Recep Tayyip Erdogan török elnök szövetségese volt, de az elmúlt években az államfő legfőbb ellenségévé vált, és önkéntes száműzetésként az Egyesült Államokba távozott.

Erdogan egyik hétfői beszédében hazugságnak nevezte Kilicdaroglu szavait, Binali Yildirim török kormányfő pedig arra szólította fel a CHP elnökét, hogy bizonyítsa állítását.

A török belügyminisztérium vasárnapi adatai alapján július 15. óta 113 ezer embert vettek őrizetbe Törökországban a puccskísérlettel összefüggésben, közülük 47 155-öt előzetes letartóztatásba is helyeztek. Utóbbiakból többek mellett 10 732-an rendőrök, 7463-an katonák, köztük 168 tábornok, 2575-en bírák és ügyészek, 26 177-en civilek.

Az Anadolu török állami hírügynökség hétfőn azt jelentette, hogy a török bírák és ügyészek legfőbb tanácsa (HSYK) újabb 45 jogi szakembert menesztett soraiból a gülenista mozgalom tagjai után folyó nyomozások nyomán. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.