Kósa Lajosnak fogalma sem volt, miről beszél, amikor a CEU-ról nyilatkozott a közrádióban

káosz
2017 április 03., 05:30
comments 130
photo_camera Kósa Lajos. Kép: Botos Tamás

Nincs könnyű helyzetben az a fideszes politikus, akinek a nyilvánosság előtt meg kell indokolnia, miért is teljesen oké kicsinálni egy egyetemet, és miért csak arról van szó, hogy egyszerű adminisztratív kérdésben próbál a Fidesz rendet tenni éppen.

Ebbe hétfő reggel Kósa Lajos futott bele, amikor a Kossuth Rádiónak nyilatkozott CEU-ügyben. Ekkor jött elő a "fantomegyetem" szófordulattal, de mondott ennél érdekesebbet is.

"Kósa Lajos elmondta, az Oktatási Hivatal (OH) ötévente vizsgálja felül a Magyarországon működő külföldi egyetemek engedélyét, ennek 2016-ban jött el ismét az ideje" 

- áll a hirado.hu tudósításában. Különös hangsúly az "ismét" szón. A hanganyagot a Híradó oldalán meg is lehet hallgatni, Kósa még el is mondja, hogy 2011-ben volt legutóbb ilyen vizsgálat (4:50-től).

Ez a magyarázat már elsőre is szöget üt a hallgató fejébe. Ha ez tényleg rendszeres rutineljárás lenne, akkor hogy lehet, hogy öt éve, az előző vizsgálat idején még nem volt baj a CEU-val?

Azért, mert Kósa Lajos nem mondott igazat. Öt évvel ezelőtt nem volt ilyen vizsgálat, most van először.

A hvg.hu még pénteken kérdezett rá az Oktatási Hivatalnál, hogy ha már a teljes Fidesz-kommunikáció erre az ötévenkénti vizsgálatra hivatkozik, árulják el, mi volt az előző forduló eredménye. Ekkor derült ki, hogy valóban ötévente lesz vizsgálat, de a 2011-es felsőoktatási törvény erre vonatkozó része csak 2012. szeptember 1-jén lépett hatályba. A működési engedély felülvizsgálati részletszabályai pedig egy 2015. áprilisi kormányrendeletben jelentek meg.

"Az Oktatási Hivatal a működési engedélyek felülvizsgálatát 2016-ban kezdte meg. Korábban – tekintve, hogy a jogszabályi kötelezettség hatálybalépésétől kezdve 5 év nem telt el, továbbá a részletszabályok 2015-ben kerültek jogszabályi szinten rögzítésre – nem végzett ilyen jellegű felülvizsgálatot"

- közölte a hivatal a hvg.hu-val. Kósa Lajos tehát egy nem létező 2011-es vizsgálatra hivatkozott a közrádióban. Ő egyébként a Fidesz frakciójának vezetője, amely frakció szavazni fog a CEU-törvényről.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.