Megszűnik egy mexikói újság, mert túl sok újságírót öltek meg az országban a közelmúltban

A mexikói határ közelében fekvő város, Juárez lapja szerkesztőségi jegyzetben búcsúzott el az olvasóktól. Mint írták, az újságírók ellen elkövetett gyilkosságok miatt, melyek rendre következmények nélkül maradtak, úgy látják, hogy túl veszélyes folytatni ezt a szakmát az országban. 

A Norte című lap szerkesztője, Oscar Cantu Murguia Adios! címmel írt cikket, melyben többek között felidézte Miroslava Breach közelmúltbeli meggyilkolását. Breach Chihuahua városában dolgozott, az országos kiadású La Jornada riportere volt, de együttműködött a Norte-val is. 

(AFP/Daniel Ojeda)

Autójában lőtték agyon, összesen nyolc lövést kapott. Egyik gyermeke is az autóban volt ekkor, de ő nem sérült meg. A gyilkos egy üzenetet is hagyott a helyszínen, Breach nagy szájával indokolta a tettét.

Jegyzetében Cantu arról írt, hogy azért döntött a lap bezárása mellett, mert jelenleg nincsenek meg a garanciák, sem a biztonsági feltételek sem ahhoz, hogy kritikus, kiegyensúlyozott újságírást folytassanak. 

"Az életben mindennek van kezdete és vége, valamint ára is. És ha ez az élet, nem állok készen arra, hogy további munkatársaink fizessenek meg érte", írta többek között Cantu, aki a gyilkosságok mellett a hatóságok által támasztott anyagi problémákat is említette, mint amik nagyon nehézzé teszik a független újságírást az országban. 

A Norte online verziója tovább fog működni, oda kerülnek majd még fel hírek, de saját riportokat viszont a jövőben nem jelentetnek meg és a papíralapú lapnak is vége. 

A Norte napi 30 ezer példányban jelent meg az 1,3 millió fős városban.

Mexikóban az újságok legnagyobb bevételi forrása a kormányzati és állami hirdetésekből jön, és sokak szerint ez sokszor öncenzúrához vezet. 

Az országban 1992 óta legalább 38 újságírót gyilkoltak meg munkájuk végzése miatt, és további 50 újságírót gyilkoltak meg, akik esetében nem lehetett egyértelműen megmondani a gyilkosság motivációját.  

A közelmúltban ismét fellángoltak a támadások, márciusban három újságíróval végeztek az országban. (Guardian)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.