Pótolhatatlan veszteségek érnék a hazai tudományosságot - üzenték az MTA tagjai, akik a CEU-n oktatnak

oktatás
2017 április 03., 15:37

Közös nyílt levelet tettek közzé a CEU akadémikus professzorai, hogy meggyőzzék a kormányt, ne tegye tönkre az egyetemüket. 

Így szól: 

Mi, a Közép-Európai Egyetemhez (KKE, CEU) kötődő akadémikus professzorok üdvözöljük az MTA elnökének nyilatkozatát, amely leszögezi: „A CEU nagyon jelentős tudományos centrum, nemzetközi oktatási intézmény. Jó, hogy Budapesten működik.” Nyomatékosan kijelentjük, hogy a Közép-európai Egyetemen, a tudományterületeinken folyó képzések és kutatások a legmagasabb szakmai színvonalat képviselik, és számos ponton kapcsolódnak a hazai oktatási és kutató intézetekben folyó munkához. A CEU budapesti működése segíti és inspirálja a többi hazai oktató- és kutatóhelyen dolgozó kollégát is. A tervezett törvénymódosítást semmilyen racionális érvvel nem indokolták; megvalósítása lehetetlenné tenné a CEU további budapesti működését, pótolhatatlan veszteségeket okozva a hazai tudományosságnak. 

A kormánynak a legkisebb tekintélyveszteséget még mindig a javaslat azonnali visszavonása okozná. Elvárjuk, hogy a felsőoktatási törvény, illeszkedve a felsőoktatás és a tudomány számára az Alaptörvényben rögzített jogokhoz, biztosítsa a CEU további zavartalan működését a korábbi feltételek között. Kérjük a magyar felsőoktatási és akadémiai kutató intézmények vezetőit, oktatóit és kutatóit, hogy minden rendelkezésükre álló eszközzel védjék hazai intézményeink, köztük a Közép-európai Egyetem létét és autonómiáját. A tervezett törvénymódosítás a CEU ellen irányul, de az egész magyar tudományosságot sújtja. 

Az aláírók névsora: 

  • Barabási Albert-László, az MTA külső tagja 
  • Chikán Attila, az MTA rendes tagja 
  • Csaba László, az MTA rendes tagja 
  • Gyáni Gábor, az MTA rendes tagja 
  • Karády Viktor, az MTA külső tagja 
  • Kertész János, az MTA rendes tagja 
  • Pléh Csaba, az MTA rendes tagja

Jelen állás szerint már kedden szavazhat a parlament arról a törvényjavaslatról, ami kevesebb mint egy hete jelent meg egyáltalán, és ami Magyarország legjobb egyetemének ellehetetlenítésére lehet alkalmas. 

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.