Pótolhatatlan veszteségek érnék a hazai tudományosságot - üzenték az MTA tagjai, akik a CEU-n oktatnak

oktatás
2017 április 03., 15:37
comments 73

Közös nyílt levelet tettek közzé a CEU akadémikus professzorai, hogy meggyőzzék a kormányt, ne tegye tönkre az egyetemüket. 

Így szól: 

Mi, a Közép-Európai Egyetemhez (KKE, CEU) kötődő akadémikus professzorok üdvözöljük az MTA elnökének nyilatkozatát, amely leszögezi: „A CEU nagyon jelentős tudományos centrum, nemzetközi oktatási intézmény. Jó, hogy Budapesten működik.” Nyomatékosan kijelentjük, hogy a Közép-európai Egyetemen, a tudományterületeinken folyó képzések és kutatások a legmagasabb szakmai színvonalat képviselik, és számos ponton kapcsolódnak a hazai oktatási és kutató intézetekben folyó munkához. A CEU budapesti működése segíti és inspirálja a többi hazai oktató- és kutatóhelyen dolgozó kollégát is. A tervezett törvénymódosítást semmilyen racionális érvvel nem indokolták; megvalósítása lehetetlenné tenné a CEU további budapesti működését, pótolhatatlan veszteségeket okozva a hazai tudományosságnak. 

A kormánynak a legkisebb tekintélyveszteséget még mindig a javaslat azonnali visszavonása okozná. Elvárjuk, hogy a felsőoktatási törvény, illeszkedve a felsőoktatás és a tudomány számára az Alaptörvényben rögzített jogokhoz, biztosítsa a CEU további zavartalan működését a korábbi feltételek között. Kérjük a magyar felsőoktatási és akadémiai kutató intézmények vezetőit, oktatóit és kutatóit, hogy minden rendelkezésükre álló eszközzel védjék hazai intézményeink, köztük a Közép-európai Egyetem létét és autonómiáját. A tervezett törvénymódosítás a CEU ellen irányul, de az egész magyar tudományosságot sújtja. 

Az aláírók névsora: 

  • Barabási Albert-László, az MTA külső tagja 
  • Chikán Attila, az MTA rendes tagja 
  • Csaba László, az MTA rendes tagja 
  • Gyáni Gábor, az MTA rendes tagja 
  • Karády Viktor, az MTA külső tagja 
  • Kertész János, az MTA rendes tagja 
  • Pléh Csaba, az MTA rendes tagja

Jelen állás szerint már kedden szavazhat a parlament arról a törvényjavaslatról, ami kevesebb mint egy hete jelent meg egyáltalán, és ami Magyarország legjobb egyetemének ellehetetlenítésére lehet alkalmas. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.