George Pataki szerint ártani fog a magyar-amerikai kapcsolatoknak a CEU elleni törvény

2017 április 4., kedd 18:56
224
George Pataki - Fotó: AFP/Ron Sachs/CNP Fotó: RON SACHS

Szerda este New York egykori kormányzója, George Pataki is szót emelt a CEU védelmében. A magyar származású amerikai politikus felidézte, hogy 2004-ben őt érte a megtiszteltetés, hogy aláírja Magyarország akkori miniszterelnökével a megállapodást, amelyben a CEU-t elismerték magyar egyetemként:

New York korábbi kormányzójaként, ahol a CEU-t is bejegyezték, és olyan amerikaiként, aki mély magyar gyökerekkel rendelkezik, azért írok, hogy felemeljem a szavam egy világszínvonalú egyetem védelmében. 2004-ben engem ért a megtiszteltetés, hogy aláírjam Magyarország miniszterelnökével azt a megállapodást, ami lehetővé tette, hogy a CEU-t elismerjék magyar egyetemként. Az elmúlt 25 évben a CEU nagyban hozzájárult a magyar-amerikai kapcsolatok fejlesztéséhez, kiváló tudósok és szakemberek generációinak képzéséhez Közép-Európában és azon túl, valamint a magas szintű tudás megteremtéséhez a társadalomtudományok és a bölcsészettudományok területén. A CEU egy érték Magyarország számára, és minden olyan támadás, ami az egyetem intézményi autonómiája és a tanszabadság ellen irányul, komoly visszalépés Magyarországnak a felsőoktatásban, és kihatással lesz a két ország későbbi kapcsolataira.”  (CEU/MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt