Hiller István a CEU-s vitában: Mondják ki, hogy nem akarják Magyarországon látni a CEU-t, ne álcázzák szakmai döntésnek a politikai célt

Az egykori oktatási miniszter, Hiller István volt az MSZP szónoka a keddi, CEU-s parlamenti vitában. 

Hiller hosszasan sorolta a szakmai érveket, miért elfogadhatatlan a törvényjavaslat, majd arra kérte a kormányt, mondják ki, hogy nem akarják Magyarországon látni a CEU-t, ne álcázzák szakmai döntésnek ezt a politikai célt. 

A törvénymódosítás az ország érdekeivel ellentétes, nem erre esküdtek fel a képviselők, mondta még el. 

Hiller felidézte,hogy több mint tucatnyi Nobel-díjas és több mint ezer közgazdász tiltakozott eddig a törvény miatt, akiket nyilván valamilyen rejtélyes háttérhatalom tévesztette meg őket. 

A szocialista politikus felemlegette azt is, hogy máris három ország (Litvánia, Lengyelország, Ausztria) jelentkezett be, hogy olyan feltételekkel átvenné a CEU-t, amilyenekkel eddig Magyarországon működhetett. 

„A tegnapi módosítások még inkább megmutatták, hogy pusztán politikai dönésről van szó, lehetetetlen feltételeket támasztanak azzal, hogy szeptemberig a Trump-adminisztrációval, aminek egyébként nincs fennhatósága ebben az ügyben, és aztán New York állammal is meg kell állapodni. Akkor már egyszerűbb lett volna másnapi dátumot szabni, az legalább világos lett volna.” 

- mondta Hiller. 

Beszélt arról is, hogy az akkkreditációs bizottság számos esetben tár fel szabálytalanságokat magyar egyetemeknél, aztán jelezték, hogy min kellett javítani. Soha nem volt emiatt még törvénymódosítás. A CEU-val kapcsolatban felhozott probléma nincsen a magyar felsőoktatás tíz legfontosabb problémái között, mondta még el.  

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.