Rogán kedvenc ügyvédjének nagyon kedvező törvényt alkothat a kormány

POLITIKA
2017 április 04., 07:11
comments 30

A Magyar Nemzet ír arról, hogy az ügyvédi törvény készülő új változata olyan, mintha Kertész Balázsra szabták volna. A belvárosi ügyvédet Rogán Antal közeli bizalmasának tartják, és tavaly, az Index nagy cikkéből derült ki, hogy egyszerre bejegyzett ügyvéd és cégvezető volt, ami a jelenlegi összeférhetetlenségi szabályok szerint nem lett volna lehetséges. 

Kertész akkor lemondott a cégvezetésről, de a hamarosan a szakbizottság elé kerülő törvényjavaslat esetleges elfogadása után többet nem fordulhatna elő ilyesmi. A Magyar Nemzetben ismertetett törvényjavaslat szerint már nem lenne összeférhetetlen, ha valaki egyszerre ügyvéd és gazdasági társaság vezetője, ha ez utóbbiért nem kap díjazást. De bekerül még egy enyhítés, ami szerint nem összeférhetetlen, ha az ügyvéd egy jogi személy vezető tisztségviselői feladatait látja el. És azért már kaphat honoráriumot is. 

Réti László, a Budapesti Ügyvédi Kamara elnöke szerint az új törvénytervezetnek számos pozitív vonása is lesz, melyek segíthetnek a szakma kifehérítésében, ugyanakkor az összeférhetetlenségi feltételek enyhítéséről azt mondta, hogy az egyeztetések során az ügyvédi kar részéről nem vetődött fel ilyen javaslat, ezt nem ők kérték bele a törvénybe. 

Update: a törvénymódosítással még a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda sem ért egyet. Mint írták, "a sajtóban megjelent hírekkel ellentétben, az ügyvédi törvény tervezett módosításáról a Miniszterelnöki Kabinetirodának nem volt tudomása. A tervezett törvénymódosítást nem látjuk szükségesnek, és javasolni fogjuk a kormánynak az eredeti szabályozás fenntartását."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.