Rogán kedvenc ügyvédjének nagyon kedvező törvényt alkothat a kormány

2017 április 4., kedd 7:11
32

A Magyar Nemzet ír arról, hogy az ügyvédi törvény készülő új változata olyan, mintha Kertész Balázsra szabták volna. A belvárosi ügyvédet Rogán Antal közeli bizalmasának tartják, és tavaly, az Index nagy cikkéből derült ki, hogy egyszerre bejegyzett ügyvéd és cégvezető volt, ami a jelenlegi összeférhetetlenségi szabályok szerint nem lett volna lehetséges. 

Kertész akkor lemondott a cégvezetésről, de a hamarosan a szakbizottság elé kerülő törvényjavaslat esetleges elfogadása után többet nem fordulhatna elő ilyesmi. A Magyar Nemzetben ismertetett törvényjavaslat szerint már nem lenne összeférhetetlen, ha valaki egyszerre ügyvéd és gazdasági társaság vezetője, ha ez utóbbiért nem kap díjazást. De bekerül még egy enyhítés, ami szerint nem összeférhetetlen, ha az ügyvéd egy jogi személy vezető tisztségviselői feladatait látja el. És azért már kaphat honoráriumot is. 

Réti László, a Budapesti Ügyvédi Kamara elnöke szerint az új törvénytervezetnek számos pozitív vonása is lesz, melyek segíthetnek a szakma kifehérítésében, ugyanakkor az összeférhetetlenségi feltételek enyhítéséről azt mondta, hogy az egyeztetések során az ügyvédi kar részéről nem vetődött fel ilyen javaslat, ezt nem ők kérték bele a törvénybe. 

Update: a törvénymódosítással még a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda sem ért egyet. Mint írták, "a sajtóban megjelent hírekkel ellentétben, az ügyvédi törvény tervezett módosításáról a Miniszterelnöki Kabinetirodának nem volt tudomása. A tervezett törvénymódosítást nem látjuk szükségesnek, és javasolni fogjuk a kormánynak az eredeti szabályozás fenntartását."

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt