Az Emmi államtitkára szerint az alapjövedelemnek már a felvetése is veszélyezteti a kormány foglalkoztatási eredményeit

politika
2017 április 05., 10:04
comments 166

Az Emmi szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára az Esélyteremtés a szakképzésen át a foglalkoztatásig című budapesti konferencián azt mondta, hogy a kormány eredményesen harcol az inaktivitással, hiszen nagy arányú a foglalkoztatás és rendkívül alacsony a munkanélküliség,

az alapjövedelem megalapozatlan felvetése azonban pont ennek a harcnak az eredményeit veszélyezteti.

(Az alapjövedelem egyébként a nemzetközi baloldal, így az MSZP egyik választási témája is.)

Czibere Károly szerint a szegénység kockázatait a foglalkoztatáson keresztül megvalósított esélyteremtéssel, a foglalkoztatás bővítésével, a munkahely-teremtéssel és a foglalkoztathatóság javításával lehet csökkenteni, ezek kínálnak lehetőséget arra, hogy abból a függésből és börtönből, amit a segélyezés jelent, ki lehessen törni. Szerinte vannak még fontos munkaerő-tartalékok, például a megváltozott munkaképességű munkavállalók (akiknek a körében a duplájára nőtt a foglalkoztatás) és a romák, hiszen a körükben a foglalkoztatási ráta tavaly már meghaladta a 40 százalékot.

Fotó: Illyés Tibor / MTI
photo_camera Fotó: Illyés Tibor / MTI

Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára a foglalkoztatás helyzetéről elmondta: a 2010-es kormányváltás idején az aktivitási ráta majdnem mélyponton volt, a munkanélküliségi ráta pedig közel 12 százalékon állt, erről a szintről sikerült 2016-ra elérni a 4,3 százalékos munkanélküliségi rátát. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.