Csányit beválasztották a FIFA tanácsába

Csányi Sándort, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökét beválasztották a nemzetközi szövetség (FIFA) tanácsába az európai szövetség (UEFA) Helsinkiben zajló kongresszusán. A FIFA vezérkarának Szepesi György 1994-es visszavonulása óta nem volt magyar tagja.

A magyar sportvezető mellett Kosztakisz Kucokumnisz ciprusi futballelnököt és Dejan Savicevicet, a montenegrói szövetség vezetőjét, illetve Reinhard Grindelt, a német elnököt delegálta az UEFA egyhangúlag a tanácsba, amiben így 7 európai képviselő lesz.

Az MLSZ-t vezető Csányi Sándort – aki az UEFA végrehajtó bizottságának a tagja – 4 évre választották be a FIFA vezető testületébe. Szintén 4 évre kapott megbízást Kucokumnisz és Savicevic, míg Grindel mandátuma 2 évre szól (ő az eltiltott Wolfgang Niersbach hátralévő két évét tölti ki).

Fotó: Orbán Viktor / Facebook

Az UEFA 8 embert delegálhat 4 évre a FIFA tanácsába, 2 évente választják meg a tagok felét. Most azért van csak 7 európai tagja testületnek, mert a szigorú szabályok miatt több jelölt is visszalépett még a szavazás előtt: az izlandi Geir Thorsteinsson elveszítette elnöki tisztségét hazája szövetségében, így nem volt delegálható, míg az orosz Vitalij Mutko miniszterelnök-helyettesként a politikai semlegesség elvének nem felel meg. A 8. európai hely betöltéséről az UEFA szeptemberi rendkívüli kongresszusán dönt majd.

A FIFA 2016-os konferenciáján a reformprogram részeként jelentette be, hogy megszűnik a végrehajtó bizottság, aminek a helyét a korlátozott döntéshozó jogkörrel rendelkező FIFA-tanács veszi át. A 37 főből álló új testület napi rendszerességgel segíti majd az általános titkárság munkáját, és egyeztet azzal a szintén új kormányzóbizottság nevű testülettel, aminek a legtöbb tagja nem a labdarúgás világából kerül ki. A tanács a felelőse a FIFA teljes stratégiai vezetésének, míg az ún. általános titkárság felügyeli a működési és üzleti tevékenységeket, amik a stratégia hatékony végrehajtásához szükségesek.

Az UEFA-kongresszus Navracsics Tibor felszólalásával kezdődött, aki az Európa Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportügyért felelős biztosaként Aleksander Ceferin UEFA-elnök meghívására vesz részt az eseményen. A politikus beszédében kiemelte, a labdarúgás mindig is fontos eszköz volt a tömegsport népszerűsítésében, az integrációban, a rasszizmus elleni harcban, és a fair play, valamint a szolidaritás eszméjének terjesztésével segített egymáshoz közelebb hozni az embereket. Navracsics bízik abban, hogy az UEFA és az EU közötti jó kapcsolat a továbbiakban is megmarad. (MTI)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.