A francia kormány is kiállt a CEU mellett

oktatás
2017 április 07., 16:10
comments 59

Franciaország Európai ügyekért felelős államtitkára, Harlem Desir Twitteren írt arról, hogy aggódik a magyar kormány által elfogadott felsőokatási törvény CEU-t érintő lehetséges következményei miatt. 

link Forrás

Mint írja, ez az intézmény 25 éve működik Budapesten Európa teljes kutatói és felsőoktatási közösségével együttműködve, jelenleg pedig nagyjából 1500 diákot és oktatót fogadnak a világ minden tájáról, beleértve francia diákokat és tanárokat is. 

Harlem Desir (CITIZENSIDE / Yann KORBI / Citizenside)
photo_camera Harlem Desir (CITIZENSIDE / Yann KORBI / Citizenside)

Franciaország reméli, hogy a CEU működik nem válik bizonytalanná, egyben jelezték, hogy figyelni fogják a fejleményeket az ügyben. 

Bécs kiállásra buzdít

A CEU ügye melletti kiállásra szólították fel az osztrák kormányt pénteken a Bécs városát vezető szociáldemokraták és zöldek, valamint a Neos liberális párt, az erről benyújtott indítványukban ugyanakkor felszólítják az osztrák főváros vezetését, hogy szükség esetén ajánlja fel a budapesti székhelyű egyetem befogadását.

A bécsi közgyűlésben szavazattöbbséggel rendelkező három párt indítványában mindenekelőtt felszólítja az osztrák kormányt, hogy foglaljon állást a magyar kormány ellenében a tudomány és a képzés szabadsága mellett, s álljon ki amellett, hogy az egyetem Budapesten maradhasson. Azt kérik továbbá, hogy az osztrák kormány az Európai Unió intézményeiben is ezt az álláspontot képviselje.

Amennyiben azonban a magyar felsőoktatási törvény módosítása miatt a CEU nem maradhat Budapesten - folytatódik az indítvány -, úgy a közgyűlés felszólítja városvezetést, hogy ajánlja fel Bécs infrastrukturális lehetőségeit a Közép-európai Egyetem további működéséhez - egészen addig, míg nem születik valamilyen megoldás a magyar kormánnyal.

Az egyetemet alapító Soros György egyik szóvivője csütörtökön New York-i keltezésű közleményében azt tudatta, hogy a CEU-nak nem áll szándékában távozni Budapestről.

A szóvivő arra reagált, hogy Christian Kern osztrák kancellár aznap felhívta telefonon Soros Györgyöt, és sajtójelentések szerint felajánlotta neki, hogy a CEU tegye át a székhelyét Bécsbe.

Hivatalának közlése szerint a kancellár felajánlotta támogatását Soros Györgynek, konkrét ajánlat az egyetem átköltöztetésére vonatkozóan azonban nem hangzott el. (via CEU, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.