A színházigazgatók kinevezésének rendjét is átszabná a kormány

2017 április 7., péntek 14:28
125

A Heti Válasz információi szerint a kormány a színházigazgatók kinevezési rendszerének átszabását tervezi: a héten kapták meg a megyei jogú városok vezetői a tervezetet véleményezésre „az előadó-művészeti szervezetek támogatásáról és sajátos foglalkoztatási szabályairól szóló 2008. évi XCIX. törvény módosításáról és az ehhez kapcsolódó kormányrendelet megalkotásáról szóló kormány-előterjesztést”.

A lap szerint a módosítás szükségessége Jordán Tamás történetéből következhet. És egyik lényegi eleme, hogy kormányrendeleti szinten kezelnék a színházigazgatók kinevezésének elvárásrendszerét, és a miniszternek lehetősége lenne felmentést adnia olyan elvárások alól, mint például hogy az igazgatónak legyen szakirányú végzettsége, elég, ha a pályázó ötéves vezetői gyakorlattal rendelkezik előadó-művészeti területről. Sőt, a Válasz információi szerint még az is lehet, hogy az ötből három év legyen. 

A kinevezések menetéről két terv is létezik: az egyik verzió szerint nyílt pályázatok mellett jöhet a meghívások pályázati eljárás meghirdetésének lehetősége. Ezt állítólag a Fekete György-féle MMA szorgalmazza nagyon, és ha elfogadnák, alapjaiban szabná át a színházigazgatók kinevezésének eddigi rendjét. 

Az amúgy a lap szerint önmagában nem gond, hogy a kormány nagyobb szerepet kaphat a vezetőválasztásban, mivel ismerni a múltból példákat, amikor hosszas eljárás után a helyi erők felülírták a kuratóriumi javaslatokat, és mindenféle indoklás nélkül saját kedvenceiket emelték a színház élére. De azzal, hogy szűkítik szükséges a szakmai feltételeket és felmerül a meghívásos pályázat bevezetésének lehetősége, nem éppen ebbe az irányba mutatnak a dolgok. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt