Kilenc embercsempész a felelős a Magyarországon teherautóba zárt és megfulladt 71 menekült haláláért

bűnügy
2017 április 07., 06:43
comments 25

Vádemelést javasol a rendőrség a Magyarországon egy teherautóban megfulladt 71 menekült ügyében. A magyar rendszámú, korábban hűtőkamionként használt járműre a Parndorf közelében lévő osztrák autópálya leállósávjában találták rá 2015 augusztus 27-én. A sorsára hagyott teherautóban 59 férfi, nyolc nő és négy gyermek holttestét találták meg. 

Az osztrák szakértők megállapították, hogy a gépjármű rakterébe zárt menekültek (31 iraki, 14 szír, 21 afgán, 4 iráni, 1 ismeretlen állampolgár) legkésőbb 3 órával a bezárásukat követően haltak fulladásos halált. Az utastér átvizsgálása során előkerült egy gépjármű adás-vételi irat, amely alapján a teherautót egy bolgár állampolgár vette meg Kecskeméten. Azonnal elrendelték a bolgár férfi körözését. A menekülő gyanúsítottat egy órán belül a Kiszombori határátkelőhelyen fogták el, ahol Románia irányába próbálta meg elhagyni az ország területét.  

Miután a bűncselekmény Magyarországon történt, a magyar hatóságokhoz került át az ügy 2015 novemberben, a magyar rendőrök fél év alatt fordítatták le az osztrákok addigi nyomozati iratait.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda az államhatár átlépéséhez meg nem engedett módon, a csempészett személy sanyargatásával, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntett megalapozott gyanúja miatt nyomozott.  

A rendőrség tavaly októberben azt közölte, nyolc gyanúsított ellen fognak vádemelést javasolni, három bolgár sofőrt pedig még köröznek. A nyomozók akkori tájékoztatása alapján a bűnszervezetet egy Magyarországon oltalmazottként élő afgán állampolgár irányította, akitől ezt a státust később megvonták. Az előzetes letartóztatásban levő nyolc gyanúsított között van egy bolgár-libanoni férfi, akinek a feladata az embercsempészethez szükséges járművek beszerzése volt, a többiek bolgár állampolgárok, akik sofőrként működtek közre.

A gyanúsítottak egyike az a 25 éves sofőr is, aki a hűtőkocsit utoljára vezette.  

A nyomozás korábbi adatai szerint a bűnszervezet a működési ideje alatt több mint ezer személyt csempészett nyugatra, a bűncselekményekkel megszerzett bevételük több mint 15 és fél millió euróra tehető.    

Az Országos Rendőr-főkapitányság mostani közleményében azt írja, hogy a rendőrség kilenc embercsempésszel szemben folytatott nyomozást üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett bűntett gyanúja miatt. (Nem világos, hogy ebből akkor most nyolc ellen javasolnak vádemelést, vagy tavaly óta eggyel nőt a szám.) A nyomozók a Bács-Kiskun Megyei Főügyészségnél tették meg vádemelési javaslatukat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.