Norvégia megépíti a világ első tengeri hajóalagútját

külföld
2017 április 07., 17:52
comments 44

A norvég kormány bejelentette, hogy megépítik a világ első tengeri alagútját két fjord között, hogy a hajók ki tudják kerülni a viharzóna veszélyes vizeit.

A különleges alagút a Stad-félszigeten épül, Norvégia nyugati partjainál: 1,7 kilométer hosszú és 36 méter széles lesz. Ketil Solvik-Olsen szállítási miniszter az alagút tervét a tárca 2018 és 2029 közötti átfogó tervei között ismertette. 

link Forrás

Az Északi-tengeren a Stad-félsziget környékén rendkívül mostoha az időjárás, számos hajó kényszerül vesztegelésre, mielőtt folytatni tudná útját. Még a vikingek is inkább elkerülték ezeket a vizeket, és hajóikat inkább a szárazföldön hurcolták át az egyik fjordból a másikba.

Hajók számára épült kisebb alagutak a világ más tájain is léteznek, de a Stad-félszigetet a legkeskenyebb, déli pontjánál átvágó alagút lesz az első, amelyen akár 16 ezer tonnás tengerjáró hajók is átkelhetnek, köztük az ország partvidéke mentén észak-déli irányban közlekedő Bergen-Kirkenes expresszhajó.

A projekt költségeit mintegy 2,7 milliárd norvég koronára (92 milliárd forintra) becsülik. Megépítése három-négy évbe telik majd. A munkálatok várhatóan pár éven belül kezdődhetnek. (MTI, Independent)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.