Ugyan, miért érdekelné a rendőrséget, hogy azonosító nélküli civilruhások lökdösték a tüntetőket kedden

Azonosító nélküli, civil ruhás "kidobók" léptek fel agresszívan kedd este a Kossuth téren azok ellen a tüntetők ellen, akik a CEU köré vont élőlánc végeztével a Parlament elé vonultak, és megpróbáltak bejuttatni egy EU-s zászlót az épületbe.

A civil ruhát viselő férfiak lökdösték a tüntetőket, egyikük annyira elvesztette a fejét, hogy társainak kellett lefogniuk. Dolguk végeztével a civilruhások a rendőrsorfal mögé vonultak, egyértelművé téve, hogy részei a hatósági intézkedésnek.

A rendőrség azt időközben elismerte, hogy a dulakodók "polgári ruhás rendőri állomány" tagjai voltak. A TASZ szakvéleménye szerint "problémás", Bodolai László ügyvéd értékelése szerint "mindenképpen jogszerűtlen", ha egy tüntetésen azonosítót nem viselő, így azonosíthatatlan civil ruhások lépnek fel rendőrként.

A BRFK ettől eltérő álláspontra helyezkedett rendkívül szűkszavú tájékoztatásában. A 24.hu érdeklődésére "igennel" feleltek arra, hogy szerintük jogszerű-e azonosíthatatlan civilruhásokkal lökdöstetni gyülekezési jogukat gyakorló polgárokat. A kérdésre, hogy vizsgálják-e a történteket, egy lakonikus "nemmel" feleltek. Ugyanezt válaszolták arra is, hogy mulasztottak-e az egyenruhás rendőrök, amikor nem avatkoztak közbe.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.