Vajon miért kapnak sokan 2 egyforma konzultációs levelet?

Z.-vel a budapesti lakótelep szélén futó főút mellett találkozunk. Csetelés közben az istennek nem árulta el, miért akar ilyen hirtelen összefutni, de jattolás után azért egyből megmondja. A munkája miatt bejáratos a telep házainak nagy részébe, így szúrta ki, hogy egy rakás ember két-, sőt néha három egyforma, ugyanarra a névre megcímzett nemzeti konzultációs borítékot kapott. Nem egy, nem kettő: tömegek kaptak ilyen duplázott küldeményt- állítja.

Kemény - mondom neki - és el is hiszem, de ahhoz, hogy írhassak róla, a saját szememmel kéne látnom ilyen borítékokat. 

Nem probléma. Z. int, hogy kövessem. Egymás után jutunk be a lakótelep házaiba és nézzük meg először, hogy mi van a reklámszemét tárolására kitett dobozokban-kukákban, mert sokan kapásból ide hajítják a konzultációs típusú papíralapú spamokat. Több épületet is bejárunk, de úgy tűnik, hogy nem sokkal előttünk üríthették őket, mert sehol semmi. Z. nem veszti a kedvét, inkább eggyel izgalmasabb módszerhez folyamodik. A következő háztól kezdve be nem zárt levélszekrényeket keres, hogy megnézze, kiszedték-e már belőlük a mai postát, és hogy ha nem, akad-e közte nemzeti konzultációs levél. Ez az igazi véletlenszerű minthavétel: ahol olyan levélszekrényt találunk, amit véletlenül vagy hanyagságból nyitva hagytak, lecsekkoljuk a benne található kormányzati kommunikációs üzeneteket. 

3-4 ilyen levélládát találunk a következő házakban. Ezekben gyakorlatilag az összes levél duplikátum, vagyis kettő van belőlük. Ha két Majom Alfonznak szóló borítékot látunk, az még lehet apa és fia mondjuk, de az teljesen életszerűtlen, hogy egy címen két Dr Makákóné Mandrill Stefánia lakjon, ám mi ilyen példányokat is látunk. A legtöbb lakásban egynél többen élnek: akad olyan postaláda emiatt, amiben 3 duplázott levelet látunk.

Na de miért? - tesszük fel a kérdést egymásnak.

Az élénk fantáziájú Z. arra jutott, hogy talán a Kubatov-skálán legmegbízhatóbb, aktivista Fidesz- szavazónak minősített választópolgárok kapnak több levelet, hogy odaadó aktivistaként mindet visszaküldjék, így a kormány bemondhassa, hogy X millióan válaszoltak a kérdőívükre, amiközben igazából annál Y-nal kevesebben. Az is felmerült benne, hogy azért van a sok felesleges levél, hogy az emberek kidobják azokat, aktivisták meg összeszedjék a reklámszemétládákból, aztán visszaküldjék.

Mielőtt túlzottan belemerülnénk az összeesküvés-elméletek csábító világába, távozom, hogy más módszerekkel próbáljam kideríteni a jelenség valódi okát.

Hogy nem elszigetelt esetről van szó, azt bizonyítja, hogy alig értem vissza a terepről a szerkesztőségbe, máris megérkezett olvasónk, Gábor levele, ezzel a képpel:

És az alábbi szöveggel:

Mit kaptam ebben a 2 vastagra tömött borítékban Magyarország Kormányától?

Egyszer sem érdekel, de rögtön kettővel próbálkoztak. Avagy bi-bi-bi, az én véleményem kettőt érne!

Hány duplikált levelet küldhettek ki? Véletlenszerű mintavételünk alapján akár baromi sokat is. Megkérdeztem ugyanakkor egy nagyjából 70 tagú zárt fb-csoportban, ahol a tagok döntő többsége még nem kapott semmit, de az a pár, aki igen, az mind egy példányt. Szóval lehet, hogy a mi lakótelepünkre a véletlen sodort egy rakás dupla levelet.

Az biztos, hogy a konzultációs levél úgy van kinyomtatva, hogy a trükközés lehetősége bele van építve a rendszerbe, pedig pont ugyannyi erővel ki is lehetett volna zárni azt. A borítékban ugyanis 4 papír található:

  1. egy levél Orbán Viktortól
  2. maga a konzultációs kérdőív
  3. a válaszboríték
  4. és egy olyan lap, amin az ember megadhatja Kubatov Gábornak az emailcímét

A címzett neve és címe - ami a boríték fóliaablakában látszik - erre az utóbbi, 4. számú lapra van rányomtatva. Pedig ha a kérdőívre nyomtatták volna - ami ugyanakkora, ugyanúgy van háromrét hajtva, tehát a dolog kizárólag döntés kérdése volt - akkor legalább valamennyire ellenőrizhető lenne, hogy feldolgoztak-e több, ugyanannak a személynek szóló kérdőívet.

Így azonban az a helyzet, hogy a válaszadók egy teljesen anonim borítékban küldenek vissza egy teljesen anonim papírdarabot. Ha egy ember ezret, az sem látszik. Na nem mintha nem mondhatnának bármit a visszaérkezett válaszok számáról, de ha valaki PR-okokból csalni akar ezzel, nyilván egyszerűbb és kevésbé kockázatos a valóban visszaérkezett borítékok számát bemondani.

Ezek persze bőven lehet, hogy csak alaptalan félelmek. Az illetékesek azonban sajnos nem segítettek eloszlatni azokat. Kérdéseket küldtem ugyanis a Magyar Postának és az egész akciót irányító Miniszterelnöki Kabinetirodának. Arról, hogy pontosan hány darab levelet nyomtattak, hogy pontosan hány háztartásba és hány üzenetet közvetítenek, hogy miért fordulhatnak egyáltalán elő duplikátumok, illetve hogyilyen rendszerben és módszerrel dolgozzák fel a beérkező válaszokat.

A közpénzből működő Magyar Posta kerek perec megtagadta a válaszadást, de ezzel még mindig megelőzték a Rogán Antal-féle Miniszterelnöki Kabinetirodát, amelyik a cikk közléséig egyáltalán nem volt hajlandó válaszolni, ismételt érdeklődésre sem. 

A vége mégis fél-happy end lett. Miután a Posta választ elutasító levelére ezt a választ írtam:

A Magyar Posta nem hajlandó válaszolni a Magyar Posta közpénzből végzett munkáját érintő kérdésekre? Egy többmillió háztartást érintő témában? Ez is egyfajta válasz, leírom, köszönöm szépen.

valami történhetett odabent, mert az imént mégis elküldtek egy értelmezhető választ, predig előtte elhajtottak és Rogán Antalhoz küldtek! Íme:

A megszemélyesített küldeményeket a Miniszterelnöki Kabinetiroda a 18. életévüket betöltött magyar állampolgároknak juttatja el, közel 8 millió címzetthez.

A személyes adattal nem rendelkező miniszterelnöki levelet, kérdőívet és hozzájáruló nyilatkozatot a Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó Kft. állítja elő. A megszemélyesítéshez szükséges név- és lakcímadatokat a Miniszterelnöki Kabinetiroda a vonatkozó törvényeknek megfelelően, törvényi felhatalmazás alapján a Belügyminisztériumtól igényelte.

A küldemények megszemélyesítését – adatfeldolgozói megbízási szerződés alapján – a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt., összeállítását és kézbesítését a Magyar Posta Zrt. végzi.

A kérdésekre adott válaszokat a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. gépi adatfeldolgozással dolgozza fel.

Egy több milliós küldeménymennyiségnél figyelemmel előfordulhatnak nyomdai hibák. Amennyiben ilyenről bejelentés érkezik, azt a Magyar Posta Zrt. ki fogja vizsgálni.

Addig is azt szeretném kérni, hogy ha több borítékot kapsz a nevedre vagy másoknál látod ezt, fotózd le a bizonyítékot és küldd el nekem a szilyl kukac 444.hu címre, KONZULTÁCIÓ subjecttel!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.