Két órás sorbanállás a kenyérért, majd könnygázba fojtott tüntetés

külföld
2017 április 08., 18:07
comments 198

Nicolás Maduro elnök a héten bebizonyította, hogy tud még egyet csavarni a venezuelai káoszon. Múlt héten az általa befolyásolt legfelsőbb bíróság megfosztotta minden jogkörétől az ellenzéki többségű parlamentjét, átvette a törvényhozás valamennyi hatáskörét, és semmissé nyilvánította egyes határozatait. Gyakorlatilag lehetővé tette, hogy a parlamentet megkerülve irányítsa Maduro a csőd szélén táncoló országot. Az elnöknek az volt az utolsó csepp a pohárban, hogy a 

caracas-i parlament humanitárius válsághelyzetet hirdetett az országban március közepén.

Ekkor vált teljesen ellenőrizhetetlenné az infláció, miközben az az alapvető élelmiszerek 68 százalékából hiány van a boltokban. A nemzetközi felháborodás hatására végül a legfelsőbb bíróság visszavonta határozatát, a kormányhű tagok hivatalából való felmentésére pedig eljárást indított a parlament. 

photo_camera AFP PHOTO / JUAN BARRETO

AFP PHOTO / JUAN BARRETO
photo_camera AFP PHOTO / JUAN BARRETO

Azt, hogy milyen állapotok uralkodnak a súlyos gazdasági válsággal küzdő országban, jól mutatja Maduro pékek elleni harca. Az npr beszámolója szerint az elnök azzal vádolta meg a venezuelai pékeket, hogy lisztet halmoznak fel, hogy a kenyérhiánnyal srófolják föl áraikat. A harcot szó szerint kell érteni, tömegesen tartóztattak le gyanúba kevert pékeket, és államosították cégeiket. Maduro teljes komolysággal állította, hogy a pékek azzal szabotálják a kormányt, hogy kenyér helyett inkább brownie-kat és sütiket sütnek. 

Az npr-nek egy caracas-i pék, Carlos Coelho árulta el, hogy mi lehet az elnök hadüzenete mögött. A lisztet központilag importálja és osztja szét a kormány, Coelho szerint hétről hétre egyre kevesebbet. Kevés lisztből pedig kevés kenyér lesz. A hiány különleges intézkedéseket szült: például a boltban egyszerre csak öt vásárló lehet, azok is csak két kenyeret vásárolhatnak személyenként. A sorbanállók közt pedig rendőröknek kell rendet tartani. Coelho szerint vevői átlagosan két órát állnak sorba, hogy pékáruhoz jussanak. 

AFP PHOTO / JUAN BARRETO
photo_camera AFP PHOTO / JUAN BARRETO
AFP PHOTO / JUAN BARRETO
photo_camera AFP PHOTO / JUAN BARRETO

Az elégedetlenség egyre nagyobb, legutóbb csütörtök este torkollt erőszakba egy kormány elleni tüntetés. A rendőrség könnygázgránátokkal és gumilövedékekkel akadályozta meg, hogy a tömeg a caracasi parlamenthez vonuljon kifejezni szolidaritását az ellenzékkel. Tizennyolc tüntető sérült meg.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.