Egy nap alatt két keresztény templomnál robbantottak Egyiptomban

külföld
2017 április 09., 11:36
comments 60

Pár órával a legfrissebb adatok szerint már 21 halálos áldozatot követelő tantai merénylet után, ahol a virágvasárnapi misén robbantottak fel egy kopt keresztény templomot, Alexandriában is pokolgép robbant egy keresztény templom előtt.

A Szent György székesegyház az egyiptomi Tantában. Itt robbantottak 2017. április 9-én, virágvasárnap a miséző hívők között. A támadásban legalább 21-en életüket vesztették. Fotó: Facebook
photo_camera A Szent György székesegyház az egyiptomi Tantában. Itt robbantottak 2017. április 9-én, virágvasárnap a miséző hívők között. A támadásban legalább 21-en életüket vesztették. Fotó: Facebook

A BBC jelentésében ez utóbbi támadásban "többen" megsérültek. UPDATE 14:01: a legfrissebb hírek szerint ennek a második támadásnak is vannak halálos áldozatai, hatan meghaltak, legalább 21-en megsebesültek.

A BBC szerint minden jel arra utal, hogy a támadásokat direkt úgy időzítették, hogy a lehető legnagyobb pusztítást okozzák. Tantában a mise alatt, Alexandriában pedig a templomnál gyülekezők között robbantottak.

Az első támadást a hatóságok hivatalosan is merényletnek minősítették, bár egyelőre még senki sem vállalta érte a felelősséget. Egyiptomban a keresztény kisebbség rendszeres célpontja a szélsőséges iszlamistáknak. Épp ezért az egyiptomi biztonsági erőket virágvasárnap előtt fokozott készültségbe helyezték, ez sem tudta azonban megakadályozni a merényleteket.

Az első merényletről közben egyre több részlet derül ki. A tartományi kormányzó, Ahmad Deif szerint vagy egy öngyilkos merénylő robbantotta fel magát, vagy valaki előre bombát rejtett a templomba - az egyiptomi belügyminiszter helyettese, Tarek Atija tábornok szerint minden jel szerint az oltár közelébe vagy az első sorokba. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.