Egy 17 éves orosz állampolgár próbált robbantani Oslóban

külföld
2017 április 10., 10:40

A norvég hatóságok egy 17 éves orosz állampolgárt gyanúsítanak azzal, hogy bombát helyezett el Osló belvárosában szombat éjjel. A vasárnap őrizetbe vett fiú nevét nem hozták nyilvánosságra, így etnikai hovatartozása sem ismert.

A hatóságok csak annyit árultak el, hogy már tízéves kora, 2010 óta Norvégiában él, ahol menedékért is folyamodott. Ügyvédje szerint a fiú ártatlannak vallotta magát.

A hatóságok elég szűkszavúak az ügyben, egyelőre a lehetséges indítékról sem beszéltek. Az sem világos, hogy magányosan cselekedett-e, illetve az se, hogy egyáltalán véghez akarta-e vinni a támadást. A norvég nemzetbiztonság főnöke, Benedicte Bjoerland mindenesetre arról beszélt, hogy "a tavalyi franciaországi, németországi, nagy-britanniai, oroszországi és svédországi támadásoknak fertőző hatásuk lehetett Norvégiában is, érintve mindazokat, akiknek iszlamista szimpátiáik vannak".

Szombaton Osló belvárosának egyik multikulturális, népszerű szórakozóhelyekkel, éttermekkel és mecsetekkel tarkított kerületében találták meg a mindössze harminc centiméter hosszúságú, házi gyártású pokolgépet, amely a szakértők szerint legfeljebb korlátozott mértékű károkozásra lehetett volna alkalmas. (Reuters via The New York Times)


Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.