Jó nagy adókat vágna az élelmiszerkereskedők nyakába a kormány

gazdaság
2017 április 10., 10:05
comments 251

Percek óta könnyezve röhögök, olyan szintre ért a kormányzat a valóság, az emberi értelem és a logika általános szabályainak béklyójától megfosztott új nyelve. Az Index összefoglalóját olvasom épp a kereskedelmi láncok megrendszabályozásáról született törvénytervezet legújabb változatáról, és egyszerűen nem tudok túllendülni azon, hogy a kormány azzal indokolja a reklámköltések korlátozását, hogy

"a kevesebb reklámnak köszönhetően a fogyasztók tudatosabban választhatnak a termékek közül".

Végül is mi könnyítené meg jobban a tudatos választást annál, ha kevesebb információval rendelkezünk a döntésünk előtt, nem? Jó, gondolom a kereskedelmi láncok nem szórakoznak olyan jól, mint én. Talán még fel is háborodnak, hogy a kormány úgy akarja őket több ezer új eladó felvételére - ráadásul egy teljesen irreleváns szempont, a bevételük mértéke alapján -, hogy

a kereskedelmi szektor évek óta munkaerőhiánnyal küzd, de ha még lennének is jelentkezők, nincs kapacitásuk az előírt OKJ-s végzettséget adó képzések lebonyolítására. Ebből egyből nyilvánvalóvá is válik a kormányzati szándék, amely azzal szankcionálná a követelményt nem teljesítő cégeket, hogy

minden, az előírthoz képest hiányzó dolgozó után "adók módjára" beszedné a cégektől a fel nem vett dolgozók garantált bérminimumának 60 százalékát.

Mintha csak egy félállást kéne fizetniük nem létező dolgozóknak, ami még akkor is durva lenne, ha nem eleve egy teljesíthetetlen feltételről beszélnénk.

További közönségszórakoztató része a javaslatnak a vasárnapi zárvatartás lopakodó visszahozatala. A javaslat szerint a cégeknek garantálniuk kéne, hogy dolgozóik szabadnapjai közül havonta kettő vasárnapra essen, a vasárnap munkát végzőknek meg száz százalékos pótlékot kéne fizetniük.

A kiszivárgott javaslatnak ezúttal része volt a nagyon sokszor hangoztatott társadalmi egyeztetések eredménye is. Így egyből ki is derült, hogy

egyeztetés volt, egyetértés nem.

A javaslatot még a kormánnyal általában lelkesen egyetértő Magyar Kereskedelmi és Iparkamara is ellenzi, és bár a CBA-t és a Coopot a javaslat támogatói között könyvelték el, hozzáfűzött véleményeik alapján ők is elutasítják a javaslatba az eredetiből átmentett parkolási adó, a NÉBIH összehasonlítási vizsgálatait finanszírozó fogyasztóvédelmi díj és a száz százalékos vasárnapi bérpótlék ötletét. (Via Index)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.